OD IZVORA DO MORA

Građani Čabra pokazali da su uvijek spremni zasukati rukave za svoj grad i okoliš

Od izvora do mora - Čabar

 Privatna Arhiva/

Čak 50 volontera iz Čabra, malog grada na krajnjem, sjeverozapadnom dijelu Gorskog kotara, okupilo se kako bi očistili okoliš od ambalažnog otpada. Zajedno s predstavnicima i članovima čabarskih mjesnih odbora, akciji su se priključili članovi udruga Goranski vukovi i Pustno društvo „Blječok“ te DVD-a Plešce, ali i brojni građani. Akciju čišćenja jaraka i vodotokova proveli su na Požarnici i Podstenama.

Antonio Dražović, gradonačelnik Čabra, bio je oduševljen odazivom građana. “Ponosni smo na sve sugrađane, male i velike, koji su sudjelovali u velikoj akciji čišćenja okoliša u organizaciji Grada Čabra i Mjesnog odbora Plešce”, rekao je tom prilikom te zahvalio Coca-Coli, Jutarnjem listu, Konzumu i Udruzi gradova, organizatorima ekološkog projekta Od izvora do mora u sklopu kojega je akcija i održana, a što su prepoznali važnost potaknuli gradove na natjecanje u čišćem okolišu.

image

Od izvora do mora - Čabar

Privatna Arhiva/

“Nadamo se kako će naša sloga i zajedništvo daleko odjeknuti i biti primjer i drugima. Iako smo mali grad, građani su pokazali da imaju veliko srce te da su uvijek spremni zasukati rukave kada se radi o brizi za naš grad i okoliš”, dodao je gradonačelnik Čabra.

Jedna od volonterki koja je u tome pomogla je Maja Čapo. “Uz pomoć brojnih volontera očistili smo šumske jarke i vodotokove, a akcija je prošla u međusobnom druženju i odličnoj atmosferi. Smatram da su ove akcije jako važne za jačanje svijesti o primjerenom odlaganju ambalažnog otpada te važnosti očuvanja i zaštite prirode”, istaknula je Maja Čapo.

Cilj projekta Od izvora do mora je akcijama čišćenja povećati svijest o važnosti adekvatnog odlaganja ambalažnog otpada, a urbanim pošumljavanjem smanjiti razinu CO2 i doprinijeti snižavanju temperature te gradove učiniti ugodnijim mjestima za život.

image

Od izvora do mora - Čabar

Privatna Arhiva/

Čabar se za nagradu od 15 tisuća eura, namijenjenu za sadnju novih stabala, natječe u kategoriji malih gradova s još 14 gradova. Ako upravo čabarska akcija čišćenja bude najuspješnija, u gradu će posaditi nova stabla bagrema, lipe i kestena. Osim što će podići estetsku vrijednost, ta su stabla korisna i zbog toga što privlače pčele i leptire, pružaju stanište za ptice te imaju ljekovita svojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 13:10