MORSKA POŠAST

Građani: ‘U zaljevu kod Kaštela izvadili smo već broj meduza, djeca iz mora izlaze opečena‘; Institut: ‘Nismo dobili dojavu‘

Građani koji sumnjaju da ih je opekla meduza mogu se preko besplatne mobilne aplikacije RebrashNET javiti Institutu za oceanografiju i ribarstvo

Kompas meduza (ilustrativna fotografija)

 Dusko Marusic/cropix/Cropix

Nakon što su čitatelji Portala Grada Kaštela (PGK) istom u utorak javili da su na plažama u Kaštel Lukšiću i Kaštel Kambelovcu uočili meduze te da su ih iste opekle, Olja Vidjak, znanstvena savjetnica u Laboratoriju za plankton i toksičnost školjkaša Instituta za oceanografiju i ribarstvo, potvrdila je u utorak PGK-u da su kompas meduze prisutne u Jadranskom moru, ali da Institut dotad nije dobio niti jednu dojavu o meduzama u Kaštelanski zaljevu.

Vidjak je tada građane koji sumnjaju da ih je opekla meduza pozvala da se preko besplatne mobilne aplikacije RebrashNET jave Institutu. Vidjak je dodala da Srednji Jadran nije problematična zona kada je pojava meduza u pitanju jer je oligotrofno područje, odnosno područje siromašno nutrijentima.

- Što se tiče ljeta kao sezone, meduze su trenutno u svom bujanju i to nekoliko vrsta koje mogu jako opeći, poput morske mjesečine, navela je Vidjak i dodala da dojavu o njima dobivaju sa svih dijelova Jadrana. Ima je oko Visa, Komiže, Brača, Korčule. Isto tako kompas meduze, koja se više javlja u pojedinačnim primjercima, ali na Sjevernom Jadranu - rekla je Vidjak za PGK.

Voditeljica Ispostave Kaštel Stari Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Antonija Žanić u utorak je PGK-u rekla da djelatnici hitne pomoći nisu morali intervenirati zbog opeklina od meduza.

PGK je pak u srijedu objavio da su čitatelji javili da su ponovno uočili meduze, i to u moru na potezu od Kaštel Štafilića do Kaštel Gomilice. Čitatelji su PGK-u rekli da su poveći broj meduza izvadili iz mora te da su opekle njihovu djecu.

Nakon što je PGK te informacije podijelio sa znanstvenom savjetnicom Oljom Vidjak, ona je potvrdila da se radi o meduzama te ponovno pozvala građane da se Institutu jave preko aplikacije RebrashNET.

Osjećaj žarenja i bockanja, crvenilo ili ljubičasta boja kože, trnci ili utrnulost na mjestu uboda, ekcem i svrbež uobičajeni su simptomi opeklina od meduza. Teži simptomi uključuju teškoće u disanju, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Ako vas meduza opeče, odnosno ubode, prvo zahvaćeno operite morskom vodom, a zatim u rukavicama i s pomoću pincete uklonite iglice koje su zabodene u vašu kožu. Nakon toga, na opeklinu nanesite hidrokortizon kremu, losion od kalamina ili kremu protiv bolova. U slučaju alergijske reakcije, upotrijebite antihistaminsku kremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:38