NEUGODNO IZNENAĐENJE

HAC digao cijenu cestarina, a način na koji su to objavili je ‘briljantan‘

U HAC-u to pravdaju velikim povećanjem troškova i izgradnje

Gužva ispred Lučkog

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatske autoceste od sutra, 1. listopada, povećavaju cijenu cestarine za 10 posto na svim autocestama za vozila I.A, I. i II. Skupine dok za teška vozila cijena ostaje ista.

Naime, HAC je danas objavio da će do daljnjega na snazi ostati skuplje sezonske cestarine, koje su uvedene 1. srpnja. Sezonska, ljetna cestarina uvedena je 1. srpnja i trebala je važiti do danas u ponoć.

Hrvatske autoceste u svom priopćenju navode kako se visina cestarine nije mijenjala od 2012. godine te njeno povećanje argumentiraju sljedećim razlozima: " U vremenu velikog povećanja troškova održavanja i izgradnje, Hrvatske autoceste moraju korigirati cijene cestarine kako bi se osigurala financijska stabilnost. Cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila ostaju na razini sezonskih cijena. Cestarina za teška vozila ostaje ista.

Izuzev sezonskih cijena cestarine kroz tri ljetna mjeseca, koje su uvedene 2017. godine kao jedna od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali koje se četiri godine (tijekom i nakon covid krize) nisu primjenjivale, cijena cestarine nije se mijenjala od 2012. godine. S ovom promjenom jedinična cijena cestarine za osobna vozila ostaje na razini sezonskih cijena cestarine". Nadalje, podsjećaju da je HAC ulaskom Hrvatske u eurozonu u konverziji cijene cestarine zaokruživao iznose na niže cijene cestarine. Također je smanjena i cijena ENC uređaja na 15 eura. Korisnicima ovih skupina uz plaćanje cestarine ENC-om i dalje na raspolaganju stoje stimulativni modeli s popustom do 33.48%", objavio je HAC.

Tako će prema novom cjeniku cestarina od Zagreba do Karlovca tijekom cijele godine iznositi 2,80 eura umjesto 2,50 eura. Za relaciju Zagreb – Rijeka cestarina se povećava za 90 centi odnosno na 10,10 eura, a od Zagreba do Splita na 26,40 eura. Od Zagreba do Lipovca cestarina se povećava na 18,60 eura, odnosno za euro i 70 centa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 15:38