POSJET JASENOVCU

Hasanbegović se nada da mu neće zviždati

Želim da se sva mjesta pijeteta odmaknu od političkih rasprava kojima se žele zadobiti jeftini politički bodovi, kaže Hasanbegović
Zagreb, 050216.Trg svetog Marka, Hrvatski Sabor.Sjednica odbora za informiranje, informatizaciju i medije.Na fotografiji: Ministar kulture Zlatko Hasanbegovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

Bit ću na službenoj komemoraciji u Spomen-području Jasenovac u travnju i tada ću odati počast svim žrtvama. Kako će izgledati službeni dio komemoracije, odnosno tko će sve sudjelovati još je rano govoriti. O tome odlučuje organizator - rekao nam je jučer ministar kulture Zlatko Hasanbegović nakon što je dio medija objavio da će jedan od njegovih sljedećih prvih koraka biti posjet Jasenovcu.

Hasanbegović je za Jutarnji jučer rekao da će u radni posjet Spomen-području Jasenovac otići za desetak dana, kad će se ponovno susresti s ravnateljicom Natašom Jovičić, koju iznimno poštuje i kojoj daje punu podršku u radu. Hasanbegović kaže da će posvetiti punu pozornost radu Spomen-područja Jasenovac te kako želi da se sva mjesta pijeteta odmaknu od političkih rasprava kojima se žele zadobiti jeftini politički bodovi, a čija je posljedica tek ponižavanje žrtve.

Sporno pokroviteljstvo

Hasanbegović je o Jasenovcu jučer govorio mnogo opreznije nego primjerice u svibnju prošle godine, kad je u emisiji “Bujica” tvrdio da se u Jasenovcu ne komemorira žrtva niti osuđuje zločin, već rehabilitira jugoslavenski komunizam, koji u svom temelju ima zločin.

Državno pokroviteljstvo nad komemoracijom proboja iz ustaškog logora smrti pak smatrao je problemom.

Jučer se Hasanbegović pokušao opravdati kako je ta izjava krivo interpretirana te odbacio insinuacije prema kojima on zastupa tezu da država ne bi trebala biti pokrovitelj nad ovom komemoracijom.

- Takve insinuaciju su gluposti. Smeta mi što se sve komemoracije, gdje treba pokazati pijetet prema žrtvama, koriste za ideološka prepucavanja. Pa zar je moguće u normalnoj demokratskoj državi da prošle godine od brojnih ‘antifašista’ bude izviždan jedan pripadnik židovskog naroda koji je preživio Auschwitz? Je li normalno da Branko Lustig koji je išao kao izaslanik predsjednice bude izviždan? To sam zapravo želio reći - kaže Hasanbegović.

Kadrovsko pojačanje

Na pitanje boji li se zvižduka i negativnih reakcija antifašističkih udruga u Jasenovcu zbog tekstova koji su pod njegovim imenom objavljivani u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, Hasanbegović je tek odgovorio kako o tome ne razmišlja te kako on ni na što ne može utjecati. A to hoće li se mijenjati sama organizacija komemoracije u Jasenovcu, rekao nam je Hasanbegović, ovisi isključivo o Javnoj ustanovi Spomen-područja Jasenovac, organizatoru cijele manifestacija.

- Kako će izgledati ovisi isključivo o njima. S ravnateljicom Natašom Jovičić sam i o tome nedavno razgovarao, no sve, ponavljam, ovisi isključivo o njima - kaže ministar kulture.

S Jovičić je razgovarao nekoliko sati, a osim komemoracije na dnevnom redu bili su teme iz svih segmenata memorijalnog područja.

- Pričali smo o muzeju, ali i o istraživačkoj i edukativnoj djelatnosti. Svi Jasenovac doživljavaju kao komemoraciju, kao da je to jedina njegova zadaća. Osim te, on ima i istraživačko-dokumentacijsku zadaću koja je jednako važna. Javnu ustanovu svakako treba kadrovski pojačati - rekao nam je Hasanbegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:30