IZBORI U ZAGREBU

HDZ ĆE PODRŽATI BANDIĆA? Nisu uspjeli naći kandidata za gradonačelnika pa su promijenili taktiku, moguće je da će nekoga kandidirati samo formalno

 CROPIX

HDZ nije uspio pronaći kandidata za gradonačelnika koji bi na lokalnim izborima u Zagrebu mogao konkurirati Milanu Bandiću, pa su promijenili taktiku i odlučili svu energiju uložiti na postizanje što boljeg rezultata HDZ-ove liste i dobiti većinu u Skupštini Grada Zagreba. Ta taktika uključuje podršku Milanu Bandiću. U HDZ-u ne otkrivaju hoće li u startu podržati Bandića ili će formalno imati svog kandidata u prvom krugu, a Bandića podržati u drugom.

Predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić navodno se više ne želi kandidirati za gradonačelnika, nego ga zanima mjesto predsjednika Skupštine Grada Zagreba. Ostvari li HDZ svoj cilj i osvoji većinu u Skupštini, Mikulić bi kao njezin predsjednik bio u idealnoj poziciji iz koje bi mogao kontrolirati gradonačelnika Bandića.

Posao Svetomiru Mariću

- Bandić je već osjetio što mu znači izostanak podrške HDZ-a u Skupštini kad mu nismo podržali proračun - kaže jedan od naših sugovornika iz HDZ-a uz napomenu da Bandić mora biti svjestan da više neće vladati kao šerif u Zagrebu.

Na pitanje kako treba tumačiti Bandićevu ponudu posla u Holdingu bratu ministra Gorana Marića, Svetimiru Mariću, koji je uzeo otpremninu u HŽ-u, a onda za 20 dana dobio posao na rukovodećoj poziciji u sustavu tog istog HŽ-a, naš je sugovornik kazao da to ne treba tumačiti kao potvrdu suradnje HDZ-a s Bandićem, nego isključivo kao Bandićevo nastojanje da se i dalje prikazuje u ulozi Supermana.

- U tijeku su završne konzultacije. Idući tjedan će one biti završene i onda ćemo objaviti odluku o izlasku na lokalne izbore u Zagrebu - rečeno nam je u vrhu HDZ-a.

U HDZ-u je, što se tiče izbora za vlast u glavnom gradu, situacija slična kao i u SDP-u. Dvije najveće stranke na nacionalnoj razini u Zagrebu nemaju kandidata koji bi bio dovoljno jak i prihvatljiv biračima da bi mogao ugroziti Bandića. U HDZ-u se dugo razmišljalo o kandidaturi osobe koja se politički dokazala na nekom drugom području, koja je poznata i dobro kotira na nacionalnoj razini, a bila bi prihvatljiva i Zagrepčanima. Neposredno nakon prijevremenih parlamentarnih izbora špekuliralo se s kandidiranjem Drage Prgometa, povratnika u HDZ koji je svojedobno napustio stranku jer se nije slagao s time kako ju je vodio bivši predsjednik Tomislav Karamarko. Ta je mogućnost, međutim, relativno brzo otklonjena, a jedan je od glavnih razloga što Prgomet ne uživa podršku u gradskoj organizaciji HDZ-a. Kalkuliralo se i s imenom Zdravka Marića, najpopularnijeg ministra u Vladi, no pokazalo se da je ipak potrebniji u ulozi ministra financija nego što bi vrijedio pokušaj da HDZ s njime nakon dugo vremena dobije gradonačelnika glavnog grada.

U medijima se nagađalo i da bi HDZ mogao kandidirati Željka Reinera, uglednog liječnika i potpredsjednika Sabora, no ni od toga neće biti ništa. Zadnje je ime s kojim se baratalo, a čak je bilo uključeno i u istraživanja rejtinga, HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić. Ispostavilo se, međutim, kako je i njoj stranačko vodstvo prekasno ponudilo takav angažman i na kraju ga ni ona nije prihvatila. Među HDZ-ovcima se govori kako je sada, dva i pol mjeseca prije izbora, kasno da se itko više ozbiljno uključi u utrku za gradonačelnika. Navodno čak ni Mikulić, koji je još prije dva mjeseca žarko želio biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, sad više ne želi nastupiti u toj ulozi.

Rejting

Takav Mikulićev stav je i razumljiv, posebno ako se uzmu u obzir istraživanja o rejtingu kandidata za zagrebačkog gradonačelnika. Prema posljednjem, koje je za potrebe Anke Mrak Taritaš naručio HNS, Mikulić uživa podršku samo 3,6 posto birača. Sa 5,1 posto podrške šije ga čak i Bruna Esih, s kojom se već dugo špekulira, ali još nije istaknula svoju kandidaturu.

HDZ-ovci pak drže da imaju drugi adut u rukama, a to je velika popularnost stranke na nacionalnoj razini koja se, ovisno o istraživanju, kreće između 32,8 i 35,1 posto. Njihova taktika za lokalne izbore uključuje i maksimalno korištenje visokog stranačkog rejtinga na nacionalnoj razini i popularnosti Vlade u kampanji na lokalnim izborima. Istraživanje koje je za HNS provedeno u Zagrebu govori da bi lista HDZ-a osvojila 14,2 posto glasova (14,7 posto glasova osvojili su na prošlim izborima, i to u koaliciji s HSP AS-om, BUZ-om, ZS-om, ZDS-om i HDS-om), a u HDZ-u se nadaju da će nakon zbrajanja glasova imati 21 do 24 posto. Bandićeva lista koja je na prošlim izborima osvojila 24,3 posto glasova na ovima će teško ponoviti taj rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:21