ISTRAŽIVANJE

HDZ i SDP na istom, Karamarko i dalje uvjerljivo najnepopularniji hrvatski političar

Novo istraživanje agencije Promocija Plus pokazuje da se raspoloženje hrvatskih birača stabiliziralo. Za SDP bi danas glasovalo 25 posto birača, što je samo 0,2 posto manje nego prošli mjesec, a HDZ je zadržao potporu od 18,8 posto birača.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i dalje je uvjerljivo najnepopularniji hrvatski političar, s još ponešto višim, ali statistički također zanemarivim porastom negativnog rejtinga, dok se na drugo mjesto nepopularnih domaćih političara plasirao Zoran Milanović koji je, međutim, napredovao i na listi najpopularnijih gdje, kao i uvijek u posljednje tri godine, uvjerljivo vodi Ivo Josipović.

I drugi značajniji rezultati aktualnog CRO Demoskopa ne ukazuju na osobite promjene u hrvatskoj politici: Laburisti su već mjesecima uvjerljivo treći, dok HNS dijeli četvrto mjesto s HSS-om. Obje stranke ne uspijevaju prijeći tri posto glasova.

Naposljetku, i najvažniji događaji proteklog mjeseca, prema mišljenju građana obuhvaćenih CRO Demoskopovim istraživanjem, krajnje su očekivani: uz ekonomsku krizu, radi se o izboru novog pape.

Ovomjesečni CRO Demoskop ukazuje, dakle, na sve izraženiju stabilizaciju stavova na domaćoj političkoj pozornici.

SDP je, svim ekonomskim i socijalnim problemima usprkos, uvjerljivo najjača stranka, HDZ nije uspio iskoristiti teško stanje u zemlji, dok predsjednik HDZ-a postaje, iz dana u dan, jedan od očigledih opterećujućih elemenata u eventualnoj budućoj HDZ-ovoj pobjedničkoj izbornoj slagalici.

Naposljetku, dr. Ivo Josipović toliko je nedodirljiv u očima većine građana da je potpuno jasno kako sama ustavna i javna uloga predsjednika Republike nositelju te dužnosti donosi golemu popularnost: i Stipe Mesić je dugo godina bio najomiljeniji domaći političar.

No, neovisno o vrlo dobrom Josipovićevu rejtingu, kao i o čvrstom trećem mjestu koje Laburisti drže na stranačkoj ljestvici popularnosti, i CRO Demoskopovom, kao i drugim recentnim anketama, najzadovoljnija bi ipak morala biti Socijaldemokratska partija.

Krajnje je neobično da vladajuća stranka održava uvjerljivo vodeći status u zemlji u kojoj su, na prvi pogled, baš svi nezadovoljni vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:58