‘PRORUSKI IGRAČ‘

HDZ-ovac i Beljak zakačili se zbog Milanovića: ‘To što su mu napravili je skandalozno i sramotno!

Krešo Beljak rekao je da je izostavljanje Milanovića sa samita skandalozno i sramotno

Saborski zastupnici Krešo Beljak (HSS), Andro Krstulović Opara (HDZ), Marijana Petir (NZ) i Zvonimir Troskot (Most)

 Screenshot HRT

Uoči samita "Ukrajina - jugoistočna Europa" koji će se u srijedu održati u Dubrovniku, a na koji stiže i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, saborski zastupnici Krešo Beljak (HSS), Andro Krstulović Opara (HDZ), Marijana Petir (NZ) i Zvonimir Troskot (Most) komentirali su samit u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Beljak je tako ustvrdio da je skandalozno to što predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović navodno nije pozvan. Krstulović Opara rekao je da Milanoviću na samitu nije mjesto. Petir je pak rekla da Hrvatska najbolje razumije Ukrajinu jer je slično doživjela prije 30 godina.

Na samitu će sudjelovati i visoki dužnosnici dvanaest zemalja regije, a sudionici bi trebali prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara.

Krstulović Opara naglasio je da je premijer Andrej Plenković bio tri puta u Ukrajini, a ovo je treći put da je od početka ruske agresije Hrvatska domaćin važnih međunarodnih konferencija koje pomažu Ukrajini u odupiranju ruskoj agresiji i njezinoj pobjedi.

- Tako će i ovaj skup uroditi deklaracijom koja će se pridružiti naporima međunarodne zajednice i globalnog zapada koji žele pobjedu, mir i stabilnost u tom području, rekao je Krstulović Opara.

Petir je rekla da je kontinuirana podrška hrvatske Vlade Ukrajini prepoznata ne samo unutar naših granica nego diljem svijeta.

- Danas će biti formalizirano ono što mi već radimo jer Hrvatska pomaže Ukrajini kada je riječ o humanitarnoj pomoći, ali i kad je riječ o pomoći u procesuiranju ratnih zločina ili razminiravanju. Među većim smo donatorima; 300 milijuna eura pomoći koje je do sada Hrvatska uputila Ukrajini su znak našeg prijateljstva, ali i razumijevanja. Ne znam tko bi bolje razumio Ukrajinu od Hrvatske. Hrvatska je jedina država članica koja je prije 30 godina osjetila tegobe rata, bila napadnuta, morala se braniti i još danas tragamo za svojih 1770 nestalih. Empatija hrvatskog naroda za ukrajinski narod koji samo brani svoje je potpuno jasna, kazala je Petir.

Na pitanje kako komentira činjenicu da predsjednik Milanović neće biti na samitu, a navodno je to tražio sam Zelenski, Beljak je rekao da je to "skandal" i sramotno.

- To je kao da vi dođete kod mene doma, pa onda kažete da Krešimir Beljak nije pozvan. To je jedna sramota i ne znam uopće kako će to završiti. Mislim da je riječ o skandalu. Ne može gost, još kad dođe tražiti pomoć, uvjetovati tko će biti njemu domaćin, izjavio je Beljak.

Krstulović Opara dodao je da "današnji samit suorganiziraju Volodimir Zelenski i Andrej Plenković".

Troskot je rekao da je jedan od glavnih strateških ciljeva o kojem će se razgovarati i razdoblje nakon rata te da je tu važna hrvatska prisutnost.

image

Zoran Milanović

Darko Tomas/Cropix

Dodaje da bi predsjednik Milanović, iako se ne slaže s njim u stajalištima, trebao prisustvovati samitu zato što su kreatori vanjske politike u Hrvatskoj predsjednik Vlade, ali i predsjednik Republike.

- Smatram da se ne može dogoditi da vanjski predsjednici ili bilo kakvi vanjski čimbenici određuju nama neke stvari u smislu suvereniteta. Ovo nije dobra poruka prema državi, rekao je Troskot.

Krstulović Opara žustro odgovara da je Milanović "proruski igrač".

- Predsjednik Milanović je protiv europske politike uvođenja mira u Ukrajinu. Nijedan put se nije susreo s gospodinom Zelenskim. Nikada nije dao izravnu potporu Ukrajini. Jučer je rekao u Crnoj Gori da smo mi svi odgovorni jer smo uvalili Ukrajinu u velike nevolje. Ja ne razumijem što gospodin Milanović misli s tim. Što smo mi trebali prisiliti Ukrajinu da položi oružje, dopustiti Rusima da ih pregaze? I takvu osobu biste vi pozvali da vam raspravlja o budućnosti Ukrajine i pobjedi. Njemu nije mjesto na tom skupu, kazao je Krstulović Opara.

- Dobro je predsjednik Zelenski dogovorio s gospodinom premijerom da gospodin Milanović ne bude danas na samitu u Dubrovniku jer mu ondje nije mjesto, rekao je.

Beljak mu odgovara da je to "strašno".

- Plenković i njegovi proksi, kao što je gospodin Krstulović Opara, su preuzeli Vučićevu retoriku. "Tko je protiv mene - taj je ustaša", a u Hrvatskoj imamo "Tko je protiv mene - taj je putinovac". To su gluposti. Nitko u Hrvatskoj, uključujući Milanovića, nije za Putina. Nitko ne spori da je riječ o agresivnom ratu, ali što tu Hrvatska radi? Kakav je to rat, pita se Beljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 11:01