SPONZOR

HDZ-ovi donatori: Stranci lobista dao pola milijuna kn

Na poduljem popisu donatora za 2009. našle su se tvrtke Geo gradnja i Geofoto Zvonka Biljeckog koje su dale 560.000 kuna
 Ronald Goršić

ZAGREB - Geo gradnja i Geofoto, tvrtke Zvonka Biljeckog, kojeg se povezivalo s bivšim premijerom Ivom Sanaderom odnosno njegovim nekadašnjim savjetnikom Stevenom Brkichem, donirale su lani više od pola milijuna kuna HDZ-u.

Mediji su spekulirali da je Sanader preko Brkicha pokušao ući u konzultantski biznis te da je baš na njegovu inicijativu Biljecki pristao da profitabilni Geofoto potpiše ugovor s Brkichem.

Geofoto je tvrtka koja se godinama bavi izradom digitalnih karata, topografskih i katastarskih baza podataka, katastarskom izmjerom, a neki od klijenata su im i MORH, Ministarstvo poljoprivrede, Ina, Državna geodetska uprava. O Geo gradnji zna se vrlo malo.

Konzultantska tvrtka

Biljecki je nedavno potpisao ugovor s Brkichevom konzultantskom tvrtkom. No ugovor je iznenada otkazan nakon što su se novinari počeli raspitivati o vezi Brkicha i Sanadera. Biljecki je tvrdio da ugovor s Brkichem nije imao veze sa Sanaderom.

Priznao je tek da se Brkich predstavio kao njegov bivši savjetnik, kao i da dugo poznaje Sanaderove. No, novinari su doznali i da je prije potpisivanja ugovora Sanader viđen na ručku upravo s Biljeckim. Može se pretpostaviti kako je bivši premijer kod Biljeckog lobirao da Geofoto potpiše ugovor s Brkichevom konzultantskom tvrtkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:05