SLAVLJE U WESTINU

U HDZ-u treštao ‘Eye of the Tiger‘, Plenković iznio zanimljivu računicu: ‘Ovo je zapravo europska pobjeda!‘

U stožeru su zadovoljni rezultatima

Andrej Plenković slavi nakon objave rezultata

 Goran Mehkek/Cropix

23:17 Orio se stožerom HDZ-a ‘Eye of the tiger‘, a sada pobjednički govor drži premijer i nositelj liste HDZ-a Andrej Plenković.

- Dobra večer, dragi prijatelji. Jesmo pobijedili? Osvojili smo šest madata, to je pola od 12 hrvatskih. Sjajan uspjeh, čak dva mandata više nego 2019. godine. Pored toga, imamo i desetak mandata više u našoj europskoj obitelji, a od toga su dva naša. Ovo je europska pobjeda. Hvala svim našim sugrađanima, u Hrvatskoj. I u inozemstvu. Izlasnost je slaba, ali očito je došlo do zasićenja nakon parlamentarnih izbora, rekao je Plenković,

- Pobjeda, pobjeda, ori se stožerom HDZ-a.

- Ovo je pobjeda za Hrvatsku u schengenskom prostoru, za Pelješki most, za drugu cijev tunela Učka i za 12 Rafalea koji čuvaju hrvatsko nebo, kazao je Plenković.

- Veselim se surađivati s novim zastupnicima, hvala svima. Idemo dalje po pobjede za jedinu našu Hrvatsku, zaključio je Plenković.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

23:15 Novoizabrani HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier izjavio je u nedjelju navečer, nakon objave neslužbenih rezultata po kojima je HDZ osvojio šest mandata, da se ponovno potvrdila potpora HDZ-u kao vodećoj stranci u Hrvatskoj.

Jako smo zadovoljni, ostvarili smo ono što smo obećali, a to je bolji rezultat nego prije pet godina, na prošlim europskim izborima i uvjerljiva pobjeda, rekao je Stier.

HDZ je osvojio šest od 12 mandata koliko ih u EP ima Hrvatska.

"Nakon velike pobjede na parlamentarnim izborima, gdje je izlaznost bila izrazito velika, sada je ona bila objektivno mala, ali potpora HDZ-u se ponovno potvrdila, da je vodeća stranka u Hrvatskoj i jedna od rijetkih stranaka desnog centra u Europi koja može računati na pola mandata", rekao je Stier.

Stier je "vrlo zadovoljan" jer je izabran u EP u kojem će mu, rekao je, fokus biti na promociji "jedne demokratske politike, jedne vizije demokršćanske Europe".

"Europe solidarnosti koja će, kada dođe rasprava o europskom proračunu, gdje će biti tenzija između onih nešto bogatijih, koji bi željeli da se sredstva fokusiraju isključivo na neke projekte koji njima odgovaraju i zemlje poput Hrvatske, koje još moraju loviti korak s tim najrazvijenijima, i kojima je bitno da ostane snažna kohezijska politika, da bude doista tako", objasnio je.

Radit će, dodao je, i na tome da se BiH što prije pridruži Hrvatskoj u Europskoj uniji.

"Jasno da se to neće dogoditi preko noći i jasno da to mora biti BiH u kojoj će se poštivati prava hrvatskog naroda, dakle koncept države triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. I općenito, želimo europeizaciju našeg jugoistočnog susjedstva jer time i mi sebi osiguravamo bolju poziciju", istaknuo je.


23:00 HDZ je osvojio šest mandata, SDP četiri, a Domovinski pokret i Možemo! po jedan mandat na izborima za Europski parlament, pokazuju prvi neslužbeni rezultati koje je u nedjelju u 23 sata objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

HDZ je dobio 34,6 posto glasova, lista SDP-a i partnera osvojila je 25,96 posto glasova, a na trećem mjestu je DP sa 8,82 posto glasova

Na četvrtom je mjestu Možemo! s 5,92 posto glasova.

Podaci su dobiveni temeljem obrade 99,82 posto biračkih mjesta. Na obrađenim mjestima glasalo je 751.326 birača.

Odaziv je bio svega 21,32 posto, što je za 8,53 posto manje nego na izborima 2019.


21:06 Karlo Ressler, četvrti na listi HDZ-a za izbore u Europski parlament (EP) rekao je u nedjelju kako rezultati izlaznih anketa pokazuju da je HDZ opravdao povjerenje građana u proteklih pet godina koje su za Hrvatsku "vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti".

Prema izlaznim anketama HDZ osvaja šest mandata u EU parlamentu pa će Ressler i dalje biti europarlamentarni zastupnik.

image

Karlo Ressler

Goran Mehkek/Cropix

U kratkoj izjavi novinarima u izbornom stožeru HDZ-a istaknuo je da ankete "pokazuju jedan dobar trend", odnosno da HDZ osvaja praktički polovicu mandata, šest, od 12 hrvatskih zastupnika u EP-u.

"To je dobro, to je pozitivno, znači da smo i s onim što smo radili na razini cijele Hrvatske uspjeli opravdati povjerenje u ovih pet godina koje su za Hrvatsku vrlo vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti, gospodarski uspješnih, propulzivnih godina. I zbog svega toga drago mi je da vidimo ovakve rezultate", rekao je Ressler.

U izbornom stožeru HDZ-a u Kristalnoj dvorani hotela Westin čeka se zatvaranje birališta na razini EU, a stranački vrh predvođen Andrejom Plenkovićem u dobrom raspoloženju druži se sa članovima stranke.

image

HDZ-ov stožer

Goran Mehkek/Cropix
image

HDZ-ov stožer

Goran Mehkek/Cropix
image

Dubravka Šuica

Goran Mehkek/Cropix
image

Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix
image

Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordan Jandroković i Karlo Ressler

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordan Jandrokovič

Goran Mehkek/Cropix

20:30 U HDZ-ov stožer u Westinu je došao i dobro raspoloženi Andrej Plenković.

image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

20:00 Prema najnovijim izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ 33,09 posto, što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,29 posto ili četiri mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,77 posto) te Možemo! (6,26 posto).

Prva izborna anketa, objavljena u 19 sati, najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (33,74 posto) što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,81 posto ili četiri mandata, dok po jedan mandat osvajaju Domovinski pokret (8,67 posto) te Možemo! (5,84 posto).

Malo ispod izbornog praga od pet posto su Fair play lista predvođena IDS-om kojima je, prema izlaznim anketama, podršku dalo 4,70 posto birača i lista Nine Skočak s podrškom od 4,57 posto građana dok za koalicijsku listu na čelu s Mostom, kojoj su predizborne ankete predviđale jedan mandat, ove izlazne ankete pokazuju podršku od 3,57 posto.


19:29 Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović poručio je kako je jasno da je HDZ, nakon parlamentarnih, pobijedio i na izborima za Europski parlament (EP).

"Naravno, još čekamo službene rezultate, ali iz svega ovoga što pratimo, činjenica je da je HDZ pobijedio i na ovim izborima", rekao je Božinović.

Sad stvarno možemo govoriti o kontinuitetu, naglasio je.

"Tri puta na parlamentarnim izborima, sada i na europskim izborima", dodao je i te uputio zahvalu građanima koji u kontinuitetu daju povjerenje HDZ-u.

image

Davor Božinović

Goran Mehkek/Cropix

19:08 "Sretna sam i vesela, kao i kolege. Ovo je potvrda onoga što smo očekivali. Ovo je velika pobjeda, 50 posto mandata. Nastavit ćemo ovim smjerom i raditi na novim projektima", rekla je Dubravka Šuica za Jutarnji.

Upitana o maloj izlaznosti, rekla je da su građani zasićeni izborima i da bi bilo bolje da ih je više izašlo. "Ali dobro smo prošli i pobijedili", rekla je.


19:03 Novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović nalazi se u stožeru HDZ-a u Westinu, koji je i dalje relativno prazan. Viđeno je tek nekoliko istaknutijih HDZ-ovaca.

image

Gordan Grlić Radman, Mate Granić

Goran Mehkek/Cropix
image

Bista Franje Tuđmana

Goran Mehkek/Cropix
image

HDZ-ov stožer

Goran Mehkek/Cropix

19:02 - Drago mi je da građani prepoznaju one koji rade u korist hrvatskih građana. Žao nam je radi male izlaznosti, ali HDZ je dokazao već da pobjeđuje i kad je izlaznost mala, rekla je za Jutarnji list Nina Obuljen Koržinek.


19:00 Prema izlaznim anketama koje je objavila Nova TV, HDZ dobiva 33,74%, odnosno šest mandata, SDP 27,81% (4 mandata), DP 8,67 % (1 mandat), a Možemo! 5,84% (1 mandat).

U HDZ-ovom stožeru pljeskom i uzvicima odobravanja pozdravili su prve rezultate izlaznih anketa, koje im prognoziraju šest osvojenih mandata za EP.

image

HDZ-ov stožer

Vanja Nezirović/

Na izbore za Europski parlament do nedjelje poslijepodne izašlo je samo 487.000 birača ili njih 15, 05 posto, objavilo je u 17 sati Državno izborno povjerenstvo (DIP). Čekaju se izlazne ankete koje bi trebale okvirno pokazati koliko HDZ-ovih zastupnika ući u EU parlament.

HDZ-ovu listu za EU izbore nosi predsjednik stranke Andrej Plenković.

Druga je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Na listi su i Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 22:49