POMOĆ ZA OTOKE

HITNE PACIJENTE S OTOKA OPET ĆE SPAŠAVATI HELIKOPTERI HV-a Ministarstvo zdravlja nije produljilo ugovor s talijanskom tvrtkom

Rijeka, 110915.Heliodrom rijeckog kampusa.Helikopterom u pilot projektu helikopterske hitne sluzbe dopremljena trudnica s Raba.Foto: Damir Skomrlj / Novi List / CROPIX
 Damir Skomrlj / Novi List / CROP

Ministarstvo zdravlja odlučilo je da neće na sljedećih 14 dana produljiti ugovor o pružanju usluga Hitne helikopterske medicinske službe s talijanskom tvrtkom EliFriulia, koja je dobila posao na natječaju Ministarstva.

Tehnički ministar Siniša Varga imao je zakonsku mogućnost produljenja usluge, no to ipak nije učinio. Stoga već danas mali žuti helikopteri s oznakama Hitne pomoći prestaju letjeti iz svojih baza na Braču i Krku, odakle su pokrivali dalmatinske otoke i teško dostupna područja te od početka provođenja projekta prevezli 80 pacijenata. O svemu je javnost izvijestila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. Maja Grba-Bujević na svom Facebook profilu.

‘Tužni razgovor’

“Petak je i 14 sati i jedan telefonski razgovor srušio je moje povjerenje da je ljudima koji odlučuju stalo do hitnih pacijenata, građana naše lijepe zemlje ili turista od kojih živimo dobar dio godine. Ring, ring... ‘Doktorice, moram vam reći da od sutra više nema usluga helikopterske HMS. Neće se produžiti 14 dana’. I da vam dalje ne prepričavam ovaj tužni razgovor. Ogorčena sam. Tužna i užasnuta. To se tako ne radi”, napisala je šefica Hitne na Facebooku.

Pacijenti na gubitku

Neslužbeno doznajemo da ju je o odluci obavijestio pomoćnik ministra zdravlja i voditelj projekta HHMS-a doc. Miljenko Bura.

“Imali smo sve spremno da ugovor produljimo u ponedjeljak. Nažalost, u ovim uvjetima tehničke Vlade nismo mogli pronaći novac potreban za to”, rekao je jučer Bura. Stanovnici otoka ipak neće ostati bez takve pomoći, to će preuzeti helikopteri Mi-8 Hrvatske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:30