VREMENSKA PROGNOZA

Hladna fronta napušta Hrvatsku: Evo što nas čeka u ostatku tjedna i kojim regijama prijete padaline i opasnije vrijeme

Petak će posvuda biti većinom suh i pretežno sunčan. Prema kraju tjedna očekujemo i porast temperatura
 Jure Miskovic/Cropix

Ostatak tjedna bit će promjenjivo oblačan, a vikend većinom sunčan, piše meteorolog Hrvatske radiotelevizije Izidor Pelajić. Malo bi kiše moglo pasti sa srijede na četvrtak, a moguće je da će tijekom ponedjeljka, utorka i srijede pasti kraći popodnevni pljusak, pogotovo na zapadu i u gorju. Unatoč tome, vrijeme će uglavnom biti stabilno, a temperature ne odveć visoke.

- Hladna fronta koja je donijela osvježenje i kišu, potaknula je nastanak brojnih grmljavinskih oblaka, s njima tuče i olujnih udara vjetra. Fronta nas je u srijedu napustila. U četvrtak će se plitki centar niskog tlaka u našoj blizini popunjavati, atmosfera će biti stabilnija iako ne posve stabilna i jačat će utjecaj ogranka anticiklone sa zapada. U Slavoniji, Baranji i Srijemu prijepodne će biti većinom sunčano, poslijepodne uz slab razvoj oblaka, ali uglavnom suho - navodi Pelajić.

- Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar i temperatura će biti slična onoj od srijede, najviše oko 25. U središnjim predjelima bit će promjenjivo oblačno, sa sunčanim razdobljima. Može pasti i malo kiše, osobito uz granicu sa Slovenijom. Vjetar uglavnom slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutro još malo svježije od srijede, mjestimice s maglom. Na zapadu će s promjenjivom naoblakom povremeno biti slabe kiše, osobito u Gorskom kotaru u prvom dijelu dana - dodao je Pelajić.

- Na sjevernom Jadranu, u srijedu navečer i još u četvrtak ujutro može biti i lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru bura, pod Velebitom s olujnim udarima. More većinom malo i umjereno valovito, ponegdje valovito. U Dalmaciji većinom sunčano, osobito poslijepodne duž obale i na otocima, dok će u unutrašnjosti biti slabog razvoja oblaka. Bura će na udare biti olujna, popodne će malo oslabjeti i ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 12 u unutrašnjosti do 20-ak duž obale, a najviša dnevna od 26 do 30. Na krajnjem jugu pretežno sunčano, popodne prema unutrašnjosti uz slab razvoj oblaka. Puhat će jaka bura s povremeno olujnim udarima, a poslijepodne i sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura bit će oko 28 stupnjeva - rekao je Pelajić.

- Na kopnu i u četvrtak ujutro nekima svježe, prema sve sunčanijem vikendu postupno toplije. U subotu s južnim vjetrom ponegdje opet vruće. Neće biti posve stabilno, ali također ni rijetki popodnevni pljuskovi neće biti posebno izraženi. Mjestimične slabe kiše bit će ponajviše u oblačnijem prvom dijelu četvrtka. Na moru sunčano i većini ugodno toplo, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu može biti lokalnih pljuskova. Bura će oslabjeti, a od četvrtka će puhati povremeno umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Dakle, idemo prema sve stabilnijem vremenu. Ipak, treba računati na mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak - zaključio je Pelajić.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je nekoliko upozorenja za srijedu i četvrtak. Vrijeme u Velebitskom kanalu u srijedu će biti opasno. Prognoza kaže da će tamo puhati pojačana do jaka, a ponegdje i vrlo jaka bura. Poslijepodne će oslabjeti pa navečer ponovno pojačati. Puhat će vjetrovi brzine od 65 do 95 kilometara na sat.

Potencijalno opasno bit će na zapadnoj obali Istre, riječkoj regiji, Kvarneru i Kvarneriću, sjevernoj Dalmaciji, srednjoj Dalmaciji, južnoj Dalmaciji i dubrovačkoj regiji. U svim će spomenutim regijama puhati snažnija bura, a na u Istri se očekuju lokalni izraženi pljuskovi, i to pogotovo na zapadu poluotoka.

Što se četvrtka tiče, potencijalno opasno bit će u Kvarneru i Kvarneriću te Velebitskom kanalu. Snažnija će bura u tim regijama puhati od 0 do 7 sati, a vrijeme bi se nakon toga trebalo stabilizirati.

Meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević navodi da bi pljuskova u srijedu moglo biti u unutrašnjosti.

- U Istri, osobito uz zapadnu obalu, još tijekom jutarnjih sati može jače pljuštati i grmjeti. Najsunčanije će biti na području Dalmacije. I bura će na moru slabjeti u drugom dijelu dana. Posve stabilno neće biti niti tijekom četvrtka. Lokalno su mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom, češće na zapadu unutrašnjosti. Petak će posvuda biti većinom suh i pretežno sunčan. Prema kraju tjedna očekujemo i porast temperatura. U danima vikenda će tako temperature rasti i do 34 stupnja - rekla je Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:32