TKO ĆE UMJESTO ŠKORIĆA?

Hoće li Splićanin postati novi šef Hrvatskih cesta? Šuta: ‘Split nudi stručnu osobu. Koga? Neću špekulirati...‘

o izbora novog predsjednika Uprave tvrtku bi trebali voditi Alen Leverić i Željana Šikić

Josip Škorić

 Goran Sebelic/Cropix

Iznenadnom ostavkom Josipa Škorića ostalo je upražnjeno mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih cesta. Za sada se ne zna tko bi Škorića, koji je bio jedan od najbližih suradnika ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića mogao naslijediti na toj poziciji.

Predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta smatra da je vrijeme za afirmaciju novih snaga, i to iz – Splita.

Njegova logika je sljedeća.

- U ovom je trenutku Split kao drugi najveći grad u Hrvatskoj suočen s nizom prometnih izazova. Most Split - Kaštela, brza cesta Split - Omiš, izlazak iz trajektne luke, rekonstrukcija solinske Širine, samo su neki od neodgodivih infrastrukturnih projekata čija je realizacija neophodna za normalizaciju prometa i života naših sugrađana.

Izmjene Zakona o cestama koje sam predložio na sastanku s resornim ministarstvom uskoro će se naći na Vladi. Proglašenjem nerazvrstanih cesta javnima, Split i drugi gradovi moći će poput države provoditi postupke izvlaštenja. To će znatno ubrzati završetak postojećih i izgradnju novih gradskih prometnica. Sada je trenutak da Split ode i korak dalje – pojašnjava u izjavi za Slobodnu Šuta.

Na čelo Hrvatskih cesta priželjkuje, kaže, najbolje i najstručnije osobe.

- Vjerujem da upravo Split može ponuditi takvu osobu koja će svojim znanjem i zalaganjem ubrzati infrastrukturne projekte na širem splitskom području i koja će ravnomjerno razvijati cestovnu infrastrukturu u svim krajevima Hrvatske. Vrijeme je za stručnu osobu iz Splita na čelu Hrvatskih cesta – zaključuje Šuta.

O imenu potencijalnog Škorićevog nasljednika predsjednik splitskog HDZ-a nije želio špekulirati.

Škorić je bio dio osječkog HDZ-a, a na čelu Hrvatskih cesta nalazio se posljednjih sedam godina. Do izbora novog predsjednika Uprave tvrtku bi, kako je najavljeno, trebali voditi Alen Leverić i Željana Šikić.

Činjenica je da na rukovodećim pozicijama u Zagrebu, bilo da je riječ o ministarstvima ili državnim tvrtkama Split kao drugi grad u državi dugo godina bio neproporcionalno podzastupljen. Tek u ovom mandatu Tonči Glavina postao je ministar turizma, a Zrinka Mužinić Bikić imenovana je državnom tajnicom u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i mladih. Jedan od rijetkih veterana iz Splita na dužnosti u Zagrebu je Tomislav Mihotić, koji je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture od 2016. godine.

Je li Škorićeva ostavka prilika da se put Zagreba uputi još netko iz Splita vidjet ćemo u idućim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:22