Zbog blagdanske kupovine pune se i vrećice i prtljažnici, a neki su, da bi uštedjeli, po namirnice otišli i preko granice.
"Evo, otvorit ću vam, pun bunker. Sve to za 120 eura. To je sve, pune su torbe", rekla je jedna Hrvatica za Dnevnik Nove TV, koja je kupovinu obavila u Trstu.
"Jedan svečaniji ručak za Novu Godinu ili Božić, tko što slavi, ušparat ćete 25 eura sigurno. Od kolača, salama, pršuta, sve ovo što je kod nas sad otišlo, cijene su nam otišle u nebo!", rekla je Rada iz Umaga za Dnevnik Nove TV, dok Aleksandra iz Novigrada ocjenjuje da su "cijene dobre, isplati se."
U prilogu Dnevnika Nove TV, koji možete pogledati ovdje, odradili su i brzinski test uštede. Biralo se od predjela suhog bakalara, do mesa za ručak, pa i nečega za zasladiti se i pjenušavog vina za nazdraviti. Razlika u korist Italije viša je od 20 posto.
Primjerice:
- kilogram suhog bakalara u Italiji iznosi 45 eura i 99 centi, u Hrvatskoj 57,90 eura
- kilogram purećeg batka i zabatka u Italiji iznosi 4 eura i 69 centi, u Hrvatskoj 4,99 centi
- Pandoro ili božićni kolač u Italiji košta 4,29 eura, u Hrvatskoj 6,49 eura
- Proseco u Italiji košta 3,99 eura, a u Hrvatskoj 4,99 eura.
Konačan rezultat do kojeg je došla ekipa Nove TV - Italija 58,96 eura, a Hrvatska 74,46 eura.
"Potrošite 4 eura benzina, ali ušparat ćete drugih 25 eura", zaključuje Rada iz Umaga. Većina utrošeno vrijeme iskoristi i za adventski izlet. Na njihovom adventu dubai fritula nije bilo, ali zato obične koštaju 5 eura, dok čaša kuhanog vina stoji od 3 do 3,50 eura.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....