NOVI TREND

Hrvati sve češće na odmor odlaze u inozemstvo: ‘Ovo su im najprivlačnije destinacije, a cijene su iste kao kod nas‘

‘Osim novca, drugi je razlog doživjeti nešto novo. Jer kad odete u stranu zemlju, osim odmora, tu je i istraživanje prirodnih ljepota, povijesni lokaliteti...‘

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

Sve više hrvatskih građana putuje na odmor izvan granica svoje domovine, a Dnevnik Nove TV istražio je zašto su se na to odlučili. ‘Idemo u Španjolsku, u Cordobu. Imamo tamo rodbinu pa idemo k njima ove godine‘, rekla je Mirela.

‘Putujemo u Malagu u Španjolsku, odnosno gradić ispod Malage. Prošle godine smo s djecom krenuli, bili smo na Cipru, pa smo ove godine odlučili nešto drugo istražiti‘, rekla je Vanja iz Čakovca. Strane destinacije istražuju i drugi Hrvati, a u ljetnim mjesecima najčešće biraju mediteranske zemlje.

‘Kod nas ponajviše ide odmor u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Španjolskoj - predio Costa Brave, a i Tunis je također tražena destinacija‘, rekla je Ana Magdić, voditeljica prodaje turističke agencije. Napominju da su se cijene ljetovanja na Jadranu ujednačile s onima na Mediteranu, ali i da to nije jedini razlog za odmor u inozemstvu.

‘Drugi je razlog, naravno, doživjeti nešto novo. Jer kad odete nekamo u neku stranu zemlju, osim uživanja u odmoru i hotelu, tu je i istraživanje prirodnih ljepota, neki povijesni lokalitet...‘, kaže Magdić.

No, Hrvati koji žive u inozemstvu, ipak najradije biraju domovinu: ‘Kada je godišnji u pitanju, zbog obitelji biram Hrvatsku jer je to naša domovina‘, rekao je Toni iz Irske. ‘Zašto bih birao neku stranu destinaciju pored naše lijepe Hrvatske?‘ upitao je Pero iz Njemačke.

Domaći gosti najviše biraju destinacije poput Vira, Crikvenice, Opatije, Splita, odnosno one koje su u vrhu posjećenosti hrvatskog turizma.

‘Očito te destinacije imaju najbolji spektar ponude i sadržaja koji naši gosti, domaći, traže. Ja bih rekao da je tu i određena ljubav prema domovini, pa se onda mnogi odluče za boravak u vlastitoj zemlji. I naše brojke potvrđuju da imamo i s domaćeg tržišta rast u dolascima od četiri posto, u noćenjima od jedan posto‘, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Inače, Hrvati preferiraju obiteljski smještaj u odnosu na hotele, a na odmoru sve više vremena troše na rekreaciju i boravak na otvorenom, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:39