BURA OKO SLUČAJA HERNADI

HRVATSKA ĆE IMATI PRAVO PRVOKUPA MOL-a, ALI... 'Izgubili su to pravo kršenjem ugovora iz 2009.'

 CROPIX

Odluči li MOL prodati svoj udio u Ini, konzultirat će se s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine, priopćeno je danas iz te mađarske naftne i plinske kompanije.

U MOL-u uvažavaju međunarodnu i političku važnost svog ulaganja u Hrvatskoj i događaje koji su se u posljednje vrijeme zbili vezano s time.

SLUČAJ HERNADI Vlada nema novca za otkup Ine, Rusi čekaju

U skladu s općim načelom poslovanja, MOL kontinuirano preispituje svoj strateški portfelj, uključujući i dionice Ine i striktno vodi računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije.

Usprkos, kako se navodi u priopćenju, velikom broju neutemeljenih poteza usmjerenih protiv MOL-a i njegove uprave, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj, mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angžamana u Ini u bliskoj budućnosti.

Bude li donijeta odluka o mogućoj prodaji dionica Ine, hrvatska strana nema pravo prvokupa koje je vlada bila stekla ugovorima potpisanim 2009. godine, i to zbog njihova kršenja, stoji dalje u priopćenju.

Usprkos tome, MOL će se konzultirati s hrvatskom vladom, koja je već u mnogo navrata izrazila namjeru stjecanja operativne kontrole, pa stoga hrvatsku državu i dalje smatra potencijalnim kupcem, stoji na kraju današnjeg priopćenje mađarske kompanije.

Mađarska vlada jučer je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a ta je reakcija uslijedila nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojega hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u.

U međuvremenu, na Budimpeštanskoj burzi cijena dionice MOL-a spustila se i danas, drugi dan zaredom i to za više od dva posto, na 15.365 forinti, što je njezina najniža razina od kraja svibnja 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:42