SAVRŠENA DESTINACIJA

Hrvatska obala neodoljiva je za nautičare, najbolje vrijeme za plovidbu je kasno proljeće i rana jesen

Važno je znati da se naplata turističke pristojbe u nautici obavlja isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr

Dugi otok

 Julien Duval

Nautički turizam ima ključnu ulogu u hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Pružajući značajne ekonomske benefite, potičući razvoj infrastrukture, promovirajući Hrvatsku kao turističku destinaciju, te podržavajući održive i kulturne turističke prakse, nautika doprinosi cjelokupnom razvoju i prosperitetu zemlje.

Sa svojom jedinstvenom kombinacijom prirodnih ljepota, kulturne baštine i modernih usluga, hrvatska obala neodoljiva je destinacija za nautičare iz cijelog svijeta. Priljev stranih turista, koji dolaze uživati u jedinstvenim jadranskim otocima i obalama, donosi značajan prihod od usluga poput najma plovila, marina, restorana, i drugih turističkih sadržaja. Osim što značajno doprinosi promociji Hrvatske na globalnoj razini, razvoj nautičkog turizma potaknuo je izgradnju i modernizaciju infrastrukture diljem jadranske obale.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), inače, provodi brojne promotivne kampanje na ključnim emitivnim tržištima s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao kvalitetne i atraktivne destinacije bogatog sadržaja, idealne za turistička putovanja u posezoni. Među njima su se posebno istaknule "Croatia, Full of Islands To Discover", koja promovira nautički turizam, te "Peace of Mind", fokusirana na luksuznu ponudu usmjerenu na wellness i spa, opuštanje, kulturu i raznovrsnu ponudu koja može nadahnuti goste na dolazak u Hrvatsku kako bi pronašli svoj mir i zadovoljstvo. Obje su ciljale na privlačenje turista veće platežne moći i isticale proizvode te segmente ponude koji mogu promovirati zemlju kao kvalitetnu cjelogodišnju destinaciju. Jer, pripadnost Hrvatske među vodećim svjetskim nautičkim odredištima nije upitna, a odabir idealnog aspekta široke ponude za nautičare ovisi o preferencijama.

image

Nacionalni park Brijuni

Julien Duval

Naime, najbolje vrijeme za plovidbu je kasno proljeće i rana jesen, kada su temperature ugodne, more mirno, a vjetrovi povoljni. Za one koji imaju plovilo u jednoj od hrvatskih marina, idealan način za otvaranje sezone ili njezino produljenje je provođenje dodatnog vikenda na brodu. Romantičan i/ili zabavan bijeg od užurbanog života u velikim gradovima može se isplanirati i u zadnji čas, a prirodne ljepote i šarm otočnih gradića uzvratit će povjerenje na najljepši način. Zalazak sunca u proljeće ili mirno jesenje jutro na pučini napunit će sve posjetitelje pozitivnom energijom kao da su na moru proveli mnogo više od dva dana. A opcija je mnogo. Nautičari mogu istražiti beskrajno plavetnilo mogućnosti od ljupkog Cavtata i tajnovitog otoka Lokruma kraj Dubrovnika, preko Vele Luke na Korčuli, Hvara i Visa, pa sve do Lošinja i Istre.

Ono što treba imati na umu jest to da se naplata turističke pristojbe u nautici obavlja isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr. Vlasnici plovila koja nisu namijenjena nautičkom turizmu ne mogu kupiti turističku pristojbu u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava.

image

Otok Lastovo

Julien Duval

Portal omogućuje plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a za informiranje o načinu plaćanja kreirani su posebni promotivni materijali s uputama za korištenje portala, dostupni na devet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom.

Također, Hrvatska turistička zajednica na različite načine doprinosi vidljivosti i prepoznatljivosti nautičkog turizma. Tako je, primjerice, krajem ožujka i početkom travnja predstavila hrvatsku nautičku baštinu na najznačajnijem mediteranskom pomorskom festivalu u Francuskoj kroz brojne radionice o izradi tradicionalnih hrvatskih brodova, predstavljanje zanata vezanih uz brodogradnju te izložbu "Hrvatska domovina mora", autora Andrine Luić, Boška Lučeva i Vislava Torrea. Događanje je uključivalo i ribarski gastro kutak, prezentaciju hrvatske i otočke narodne nošnje te klapsku pjesmu. Osim toga, lani je organizirano putovanje za inozemne influencere koji su krstarili našom obalom i upoznali Dubrovnik, Mljet, Hvar, Korčulu, Vis, Brač i Split.

image

HTZ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 10:45