NASTAVAK LIJEČENJA

Hrvatska se udružila da pomogne Vukovarcu Damiru (16): ‘Traži se podudarni donor‘

Valja naglasiti da potencijalni donori moraju biti punoljetni i ne stariji od 40 godina
 RTL televizija

Hrvatska se ponovo humanitarno udružila u nastojanju da pomogne šesnaestogodišnjem Vukovarcu Damiru koji se trenutno nalazi na liječenju na zagrebačkom Rebru. Nažalost, njegova teška bolest, akutna Limfocitna leukemija (ALL) se vratila, a nastavak liječenja podrazumijeva presađivanje koštane srži za što je potreban i podudarni donor.

Dok dječak čeka daljnje liječenje na Zavodu za dječju hematologiju KBC-a Zagreb u javnosti je odjeknuo poziv za nove akcije doniranja krvotvornih matičnih stanica. Naime, uobičajena procedura u takvim je slučajevima da se po cijelom svijetu preko baza podataka nesrodnih donora pokrene akcija traženja maksimalno podudarnih matičnih stanica.

Naime, u tim registrima ima više od osam milijuna potencijalnih donora. Hrvatska Zaklada Ana Rukavina u tome je vrlo uspješna niz godina pa je tako i u Damirovu rodnom Vukovaru sljedećeg utorka organizirana akcija upisa u registar donora u suradnji s vukovarskom bolnicom i Domom zdravlja Vukovar.

Također potencijalni donori mogu se javiti i u Hrvatski zavod za transfuziju u zagrebačkoj Perovoj te u KBC Osijek. Valja naglasiti da potencijalni donori moraju biti punoljetni i ne stariji od 40 godina. Za svaku dozu krvi od 7 mililitara slijedi tipizacija kako bi se utvrdili antigeni tkivne snošljivosti.

No, to ne znači primjerice da će i jedan darivatelji imati tkivo podudarno Damirovim ali će moguće pomoći nekom od također teško bolesnom negdje u svijetu. Na zagrebačkom Rebru optimisti su i uvjereni da bi uskoro mogli pronaći podudarnog donora za Damira kojem onda kreće liječenje odnosno zamjena njegovih bolesnih sa zdravima matičnim stanicama koje podrazumijeva i primjerice boravak u izolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 21:55