GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘Hrvatski političari imaju dosta niske plaće u usporedbi s drugim zemljama. Ja najbogatiji ministar? Bogat je relativan pojam...‘

‘Svi ministri vanjskih poslova u zapadnim zemljama imaju veće plaće nego ja. To znamo jer to su nam bili pokazatelji‘, rekao je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je u četvrtak povećanje plaća državnim dužnosnicima, ustvrdivši kako hrvatski dužnosnici imaju dosta niske plaće u usporedbi s drugim zemljama, a odgovornost je velika.

Grlić Radman je na konferenciji za novinare uoči sjednice Vlade rekao kako je potrebno usklađivanje kada se gleda lista plaća i kako je tko od ministara plaćen, odnosno na kojem je mjestu po visini plaće u svom resoru.

"Možemo imati neke komparativne uzore, kao što su zemlje koje su nam slične po veličini, pa vidjeti njihove dužnosnike. Ovdje naši dužnosnici imaju doista vrlo niske plaće i pitanje je motiva drugih političara, hoće li se oni baviti politikom, a odgovornost je velika", istaknuo je.

Naveo je kako je on na 53. mjestu u MVEP-u, a njegova je odgovornost puno veća.

"Svi ministri vanjskih poslova u zapadnim zemljama imaju veće plaće nego ja. To znamo jer to su nam bili pokazatelji, dobili smo uvid u njihove plaće. Svi oni imaju puno veće plaće nego, na primjer, hrvatski ministar vanjskih poslova", rekao je Grlić Radman.

Odgovorio je i kako nije radio izračun koliko će iznositi njegova plaća s ovom povišicom "jer mu to nije bilo u fokusu".

Upitan znači li mu išta ova povišica kao najbogatijem ministru, Grlić Radman je rekao kako je biti bogat "relativan pojam" i ustvrdio kako su ministri u politiku došli zbog časti i osjećaja lojalnosti prema državi, a njegov je osnovni motiv ljubav prema Hrvatskoj.

Na komentar novinara kako bi s tako velikim plaćama trebale doći i neke odgovornosti, primjerice da barem jednom sjednica Vlade počne na vrijeme jer u prosjeku počinje pola sata kasnije od najavljenog, rekao je kako sjednica Vlade uvijek počinje na vrijeme.

"Dolaskom predsjednika Vlade počinje sjednica Vlade", kaže Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 07:56