Kada nekome tko nije iz ovih krajeva spomenete grad Daruvar, na pamet će mu pasti tri stvari. Pivovara Daruvar, Daruvarske toplice i registarske pločice, piše Moj portal.
Registarskim pločicama se sada nećemo baviti, ali ćemo vam zato otkriti sve o novoj i vrlo atraktivnoj ponudi Daruvarske pivovare koja je povezala Daruvarske toplice, siranu Biogal i pekarnicu Imako.
U projekt je uključena i turistička zajednica Daruvar – Papuk koja tu ponudu promovira.
Daruvarska pivska scena
Riječ je o ponudi "Beerlist - Naše pivske i druge priče" čiji je idejni začetnik Miran Husak iz Daruvarskih toplica koji je smislio sjajan način kako u Daruvar dovoditi turiste koji vole pivo. Do sada je tu njegovu ideju vidjelo i isprobalo više od 2 tisuće ljudi, no lani u ožujku, priča je stala zbog pandemije koronavirusa.
- Priča o Staročeškom pivu počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Kroz povijest su se ovdje kuhale mnoge vrste piva, a brand 5thElement rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar pivskoj sceni koja se počela obogaćivati specijalnim pivima (craft) proizvedenim u malim šaržama. Iz želje da što kvalitetnije pretočimo tu pjenušavost u čaše naših posjetitelja i turista kompletiran je jedan novi turistički proizvod pod sasvim jednostavnim nazivom: Beerlist - Naše pivske i druge priče.
Naše pivske i druge priče nastale su s idejom povezivanja daruvarske lokalne ponude u jedan privlačan turistički proizvod. Pivovaru Daruvar - najstariju industrijsku pivovaru u Hrvatskoj koja od osnutka posluje na istom mjestu, Daruvarske toplice sa svojom ljekovitom termalnom vodom, smještajnim kapacitetima i gastronomskom ponudom, Siranu Biogal sa bogatom paletom sireva vrhunske kvalitete i Pekarnicu Imako – najstariji daruvarski obiteljski obrt, povezali smo u jednu zajedničku, jedinstvenu i autohtonu daruvarsku pivsku priču.
U našim pivskim pričama, naučit ćete nešto o povijesti daruvarskog piva i piva općenito, vidjet ćete kako se pivo rađa, osjetiti mirise i kušati okuse različitih stilova piva. Naučit ćete kako poslužiti i kušati pivo, kako sljubiti pivo i hranu a usput možda naučite i pokoji trik - kaže nam Miran Husak i dodaje kako se programi Pivskih priča organiziraju za manje grupe, a svaka od njih ima drukčiji intenzitet pivskog doživljaja.
Od osnovnog programa koji uključuje obilazak pivovare i kušanje piva, pa sve do dvodnevnih – intenzivnih turističkih programa.
Posebno izdvajaju jednodnevni program "Craft" koji uz obilazak pivovare uključuje i ljubavnu priču 5thElement craft piva i sireva sirane Biogal te posebnu čokoladnu tortu od piva pekarnice Imako.
Program "Pilsner" uključuje obilazak i predavanje o kulturi piva Mate Pejića, autohtone pivske pogačice i posebnu pivsku večeru pripremljenu od strane vrsnih kuhara iz Daruvarskih toplica.
Neograničena konzumacija
Isto tako, kada to budu epidemiološke mjere dozvoljavale, možete doći u Daruvar na edukativno-zabavne team building programe za manje grupe, poput programa "Pivski petak" koji uključuje smještaj u lječilišnom hotelu Termal s depandansom Arcadia Daruvarskih toplica, pivsku večeru (dva slijeda) u pivovari pripremljenu posebno za posjetitelje Pivovare od strane vrsnih kuhara Daruvarskih toplica, neograničenu konzumaciju piva i vrhunsku zabavu do jutra (dvorana u podrumu pivovare je samo vaša).
- Nakon veselog petka, u subotu vas nakon buffet doručka čeka neograničeno opuštanje i relaksacija u termalnoj vodi bazena Daruvarskih toplica. A ako zaista volite pivo, u ponudi je i dvodnevna pivska turneja u kojoj ćete tijekom dva dana maksimalno uživati u pivu i na originalan, zanimljiv i zabavan način upoznati Daruvar. Turneja započinje posjetom pivovari, kušanjem pivskih peciva Pekarnice Imako i Staročeškog piva iz fermentora. Nakon posjeta pivovari, očekuje vas ručak u restoranu Terasa (naravno, kada ga otvore), gdje ćete uživati u prigodno pripremljenom objedu. Poslije ručka imate dovoljno vremena za prijava u smještajne objekte Daruvarskih toplica i relaksaciju u bazenima s ljekovitom termalnom vodom.
Navečer slijedi povratak u pivovaru na predavanje o kulturi piva i uživanju u pivu, Mate Pejića. Nakon predavanja slijedi pivska večera u pivovari uz nezaobilazno Staročeško pivo i dobru zabavu. Drugo jutro, nakon doručka i odjave iz hotela, kreće se u obilazak Daruvara uz pratnju turističkog vodiča. Posjetit ćete i Dvorac grofa Jankovića, uz zajedničko fotografiranje ispred dvorca - pored najstarijeg stabla Ginka u Hrvatskoj. Nakon obilaska grada, u Pivovari vas očekuje upoznavanje s linijom craft piva 5thElement, a nakon toga slijedi priča o sljubljivanju pet različitih stilova craft piva i pet različitih vrsta sireva sirane Biogal.
Prije odlaska, zasladit ćete se s čokoladnom tortom Pekarnice Imako, a za očekuje vas i poklon paket Pivovare Daruvar. Programi su namijenjeni punoljetnim osobama, a ako ne volite pivo, alergični ste na njega ili jednostavno uopće ne pijete, kao alternativu ćemo vam ponuditi sok, mineralnu ili izvorsku vodu - priča Miran Husak.
Prekrasan pivski podrum
U petak smo i sami bili u Daruvarskoj pivovari na jednom od navedenih programa koji je organiziran za turističke vodiče s našeg područja povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča.
Nakon što nas je u dvorištu Pivovare Daruvar dočekala direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk, Ivana Vuković, spustili smo se u prekrasno uređen pivski podrum koji su 90 posto svojim rukama uredili radnici Pivovare Daruvar.
Turistička destinacija
- Kad se male ruke slože, sve se može. To se upravo dogodilo prilikom zajedničkog kreiranja posebnog turističkog programa "Beerlist- Naše pivske i druge priče", a na inicijativu kolege Mirana Husaka koji je ujedno i autor programa. Tako su se složili i udružili Pivovara Daruvar koja je nositelj i organizator programa, Daruvarske toplice, Biogal sirana, pekarnica Imako i Turistička zajednica Daruvar Papuk. Svi smo, vjerujem, svjesni činjenice da o turizmu, turističkoj destinaciji i turističkom proizvodu ne možemo govoriti ako nemamo osobe koje žive i vole turizam i svoj grad bez kojih niti jedna prezentacija turističkog proizvoda ne bi bila sadržajna. Jer čovjek je ključ uspjeha u turizmu - rekla je direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk koja je ovom prilikom istaknula kako na području grada Daruvara imamo šest osoba okrunjenih nagradom Hrvatske turističke zajednice "Čovjek - ključ uspjeha u turizmu" za djelatnika godine, a dvije osobe su dio ovih "Pivskih i drugih priča".
To je Melita Pokorny iz Biogal sirane koja je proglašena djelatnicom godine 2013. i majstor piva Krešo Marić koji je tu istu titulu na nacionalnoj razini osvojio 2016.
Daruvarski novinar i glavni urednik portala Pivnica.net Mato Pejić nakon toga održao je vrlo zanimljivo predavanje o pivu.
- Što reći o pivu? Ljudi smatraju da o njemu ne treba govoriti, nego da ga treba piti. Takav plemenit stav ne treba ni u kojem slučaju ničim poljuljati ali vjerujte da se o pivu može ispričati bezbroj izuzetno zanimljivih priča. Pivo je rasprostranjeno po cijelome svijetu kao najprisutniji alkoholni napitak uopće. Piva se godišnje u svijetu proizvede gotovo dvije milijarde hektolitara, a vina se proizvodi osam puta manje. U vinu je dvostruko više alkohola nego u pivu, ali se piva proizvede i popije ne samo dva puta više, nego osam. Poznate su teze koje svako malo neki znanstveni eksperimenti potvrde o dobrobiti koje pivo čini za ljudsko zdravlje. Postoji jedna krilatica koja je zapravo parafraza jedne pučke poslovice: Jedno pivo na dan, doktor iz kuće van - rekao je, između ostalog, u svom zanimljivom predavanju o pivu, novinar Mato Pejić.
Majstor piva Krešo Marić već je četvrt stoljeća voditelj proizvodnje u Pivovari Daruvar, koja je dovoljno velika za stabilno poslovanje i dovoljno mala da se Krešo bez straha može posvetiti proizvodnji malih šarži pivskih specijala.
-Trebamo biti zadovoljni, trebamo svima pokazati što imamo ovdje u Daruvaru. Pivovara je osnovana 1840. godine od strane grofa Jankovića, a već od 1893. godine postaje građanska pivovara. Pojavljuje se brend Staročeško koje je jedan od jedan od najstarijih pivskih brendova na ovim prostorima. Hmelj se počeo koristiti u srednjem vijeku i s vremenom je postao sastavni dio okusa piva. Hmelj je medicinski izuzetno važna biljka jer hmelj potiče rad probavnih organa, a isto tako ima i svoj sedativni učinak tako da ja uvijek kažem: "Od piva nema agresivnih pijanaca". Ljudi se mogu napiti od piva ali nikada neće biti agresivni jer je upravo hmelj taj koji smiruje, koji čini pivo socijalnim ljepilom. U Hrvatskoj trenutno možete probati barem pedesetak vrsti piva proizvedenih u Hrvatskoj od 102 mogućnosti koje možete napraviti od osnovna četiri sastojka piva, a mi ta četiri sastojka onda objedinjujemo kroz naš 5 element kao nekakvu tradiciju, ljubav prema pivu - rekao je prilikom obilaska pivovare jedan od najboljih majstora piva u Hrvatskoj, Daruvarčanin Krešo Marić koji nam je do zadnjih detalja opisao kako se proizvodi pivo.
Nakon toga smo se vratili u pivski podrum gdje smo sparivali pivo 5thElement sa sirevima iz sirane Biogal. Naime, pivo se može spariti s vrlo agresivnim sirevima zbog toga što može ublažiti intenzivnu aromu sira koja ostaje u ustima.
Ocjenjivali smo sve moguće kombinacije, a na kraju smo probali tortu od piva koju je napravila Matea Kolaček Šaravanja i sparili je s jednim malo jačim pivom iz serije 5thElement.
Sve u svemu, nakon degustacije sireva i kombiniranja s raznim vrstama piva, iz podruma smo izašli odlično raspoloženi, piše Moj portal.
Što bi Krešo Marić rekao: Jedno pivo je previše, a dva su premalo...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....