VAŽNO ZA PACIJENTE

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio koji će se novi lijekovi i pomagala naći na njihovim listama

Odluke će biti u primjeni od 2. rujna 2024. godine, priopćili su iz HZZO-a

Ilustrativna fotografija

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Ovaj utorak održana je 8. redovna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a u nastavku vam donosimo najvažnije odluke s iste - najveći naglasak je na novim lijekovima i pomagalima, koji su se našli na listama HZZO-a.

- U redovnoj proceduri na liste lijekova HZZO-a stavljene su generičke paralele već postojećih lijekova, a od novih lijekova na liste lijekova stavljeni su: lijek sebelipaza alfa, koji se koristi za nadomjesnu enzimsku terapiju u bolesnika s nedostatkom lipaze lizosomske kiseline, lijek selumetinibhidrogensulfat, koji se koristi za liječenje neurofibroma i lijek relugoliks za liječenje odraslih bolesnika s uznapredovalim hormonski osjetljivim rakom prostate.

Dodatno su pojednostavljeni kriteriji na temelju kojih se lijekovi iz grupe antikoagulantnih lijekova (tzv. NOAK) mogu propisivati na recept HZZO-a, a uz lijek atezolizumab proširena je indikacija te se lijek može primjenjivati i u prvoj liniji liječenja raka pluća malih stanica.

Na liste ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a stavljena su istovrsna pomagala za kontrolu šećerne bolesti i pomagala za kretanje, a u grupi proteza za donje udove stavljena su stopala novije generacije te protetička koljena s utvrđenim novim standardima. Odluke će biti u primjeni od 2. rujna 2024. godine - priopćili su iz HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 15:30