NEMA (P)OPUŠTANJA

I danas će biti vruće, ali već poslijepodne su mogući jači pljuskovi s grmljavinom, za jednu regiju crveno upozorenje!

Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 31 do 36 stupnjeva

Ilustracija, grmljavina 

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Ove nedjelje očekuje nas nastavak pretežito sunčanog i vrućeg vremena, na Jadranu mjestimice i vrlo vrućih temperatura.

Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, koji na istoku popodne mogu biti izraženiji. Uz umjeren razvoj oblaka, oluje se u središnjoj Hrvatskoj očekuju osobito na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom tijekom poslijepodneva.

Na snazi je crveno upozorenje o izuzetno opasnom vremenu zbog vrućina za riječku i splitsku regiju, dok je za osječku uz vrućine na snazi upozorenje i zbog grmljavinskog nevremena. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan, a na Jadranu većinom jugozapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati od 31 do 36 stupnjeva, ali u unutrašnjosti Dalmacije i viša.

U ponedjeljak vrijeme će također biti pretežito sunčano i vruće, a na moru i vrlo vruće. U unutrašnjosti, navodi DHMZ, postoji mala mogućnost za popodnevne pljuskove s grmljavinom, osobito na istoku.

Vjetar će biti uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najniža temperatura će se kretati od 20 do 25 stupnjeva, a najviša između 30 i 35 stupnjeva, uz upozorenje da u Dalmaciji može biti i do 38 stupnjeva.

Nevrijeme tijekom noći pogodilo dijelove Osječko-baranjske županije

Grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom i ledom pogodilo je u noći na nedjelju dijelove Osječko-baranjske županije, rušeći stabla na prometnice zbog čega su intervenirali vatrogasci.

Osječki vatrogasci uklanjali su srušena stabla s prometnica u prigradskim naseljima u Tenji i Višnjevcu dok su vatrogasci na đakovačkom području uklanjali stabla između mjesta Kešinaca i Vrbic, izvijestio je u nedjelju osječki županijski centar 112.

Vatrogasci iz baranjskog mjesta Čeminca intervenirali su zbog uklanjanja stabla s prometnice u Grabovcu te zbog saniranja krova kuće.

U Grabovcu su vatrogasci uklanjali stabla i s oštećenih električnih vodova.

Srušenih stabala na prometnicama bilo je i u Čepinskim Martincima i Čepinu, a uklonili su ih vatrogasci iz Čepina.

Stanje u prometu

Čini se da su prometne gužve zbog odlaska na ljetovanje popustile. Kako javlja HAK, na autocesti A2 Zagreb-Macelj je pojačan priljev vozila kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Zagreba, gdje je kolona dužine 1,5 kilometra. Kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera i Demerje u smjeru Zagreba, na autocesti A1, nema dužnih čekanja.

Vozi se usporeno kod čvora Donja Zdenčina zbog vozila koje je bilo u kvaru na 13. +150 km u smjeru mora, iako je u međuvremenu uklonjeno. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb nema gužvi i zastoja. Danas će od 12 sati u tijeku biti zabrana prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim važnijim državnim cestama u Istri i priobalju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 16:23