EKSTREMNE TEMPERATURE

I danas nas čeka pakao, za gotovo cijelu Hrvatsku izdan crveni meteoalarm! Objavljene važne upute građanima

Znakovi toplinskog udara glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls...
 Cropix/screenshot Dhmz/

Danas će biti pretežno sunčano, u većini krajeva vrlo vruće, a najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

U unutrašnjosti nestabilno, poslijepodne su uz jači razvoj oblaka lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer na sjeveru zemlje.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni.

Danas je najviša temperatura zraka od 33.5 °C već u 10 sati ujutro zabilježena u Grudama, slijedi Pula s 32,5°C, Komiža s 32°C, Šibenik s 31,9°C, Knin s 31,1°C, Gradište i Pazin s 31°C, Rijeka i Split s 30,9°C.

Sutra će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, poslijepodne jači razvoj oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom kojih može biti i na sjevernom Jadranu, a u noći uglavnom na krajnjem sjeveru zemlje. Vjetar slab, na istoku do umjeren jugoistočni, na Jadranu jugozapadni i južni. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu od 24 do 28, a najviša između 33 i 38 °C.

DHMZ je zbog iznimno visokih temperatura izdao crveni meteoalarm za sve regije u Hrvatskoj, osim za gospićku regiju, za koju je za danas na snazi narančasti meteoalarm.

image

Crveni i narančasti meteoalarm za četvrtak, 11.7.

Dhmz/

Za sutra je cijela zemlja u crvenom.

image

Crveni meteoalarm za petak, 12.7.

Dhmz/

- Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, poručuju iz DHMZ-a i ističu da će maksimalne temperature biti više od 36 stupnjeva.

Crveno upozorenje na toplinske valove vrijedi i za subotu za cijelu zemlju, dok će u nedjelju crveno upozorenje na snazi biti za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika, a za ostatak zemlje je na snazi narančasto upozorenje.

Preporuke za zaštitu od vrućina objavio je HZJZ, o čemu smo pisali OVDJE, a danas je i Hrvatski Crveni križ objavio upozorenje na kojem stoji da su znakovi toplinskog udara glavobolja i vrtoglavica, nelagoda, uznemirenost i smetenost, crvena, topla i suha koža, ubrzani puls, povišena tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva te gubitak svijesti.

Dodaju da je za zaštitu od toplinskog udara najbolje izbjegavati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, često piti dovoljno tekućine, no ne kavu, alkohol i gazirana pića, jesti lako probavljivu hranu, izbjegavati velike tjelesne napore, nositi prozračnu i svjetlu odjeću, tuširati se ili kupati u mlakoj vodi.

Dodatno se ističe da rashladne uređaje treba podesiti na temperaturu 7 stupnjeva Celzijevih nižu od vanjske, a djecu i životinje nikako ne ostavljati same na suncu i u vozilima.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe, trudnice te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Treba smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svijetla te što je više moguće električnih uređaja.

Izbjegavati fizički rad

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja.

Ako je moguće valja izbjegavati naporni fizički rad.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 stupnjeva Celzijevih ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku).

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitna pomoć te Centar 112 kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 10:04