PREDSJEDNIŠTVO SDP-A

‘I mi bismo uveli obvezni vojni rok, ali po uzoru na Norvežane! Tri su bitne razlike...‘

To je specifičan oblik vojnog služenja koji je obvezan, ali u praksi selektivan. Naglasak je na jednakopravnosti žena
 Vlado Kos/Cropix

Prva politika koju je usvojilo novo Predsjedništvo SDP-a jest stajalište te stranke o obveznoj vojnoj obuci. Stranačko vodstvo prošlog je tjedna raspravljalo o 40 stranica dokumenta koji im je pripremio novi šef Savjeta za obranu, bivši načelnik Glavnog stožera OS-a Robert Hranj, i zaključilo da je SDP za uvođenje obveznog vojnog roka.

HDZ-ov plan da se obvezni vojni rok uvede od 1. siječnja 2025. SDP drži nerealnim, a model koji bi SDP-ovci proveli razlikuje se od HDZ-ova kao nebo od zemlje. SDP bi uveo obvezni vojni rok prema norveškom modelu koji je, kako kažu, poznat pod nazivom "conscription light" ili "vojna obuka za one koji to žele".

- To je specifičan oblik vojnog služenja koji je obvezan, ali u praksi selektivan - kaže predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić napominjući da, iako je vojna obuka formalno obvezna, u ovom se modelu kroz niz selekcijskih krugova odabiru samo najspremniji i najmotiviraniji kandidati, a služenje vojske se u Norveškoj zbog toga smatra statusnim simbolom - kaže Hajdaš Dončić. Napominje kako vojna obuka u Norveškoj traje između 6 i 14 mjeseci, najčešće 12, a država planira povećati broj ročnika na 13.500 do 2036., pri čemu je cilj da među onima koji prolaze obuku bude 35 posto žena.

SDP-ovci ističu tri bitna elementa obveznog vojnog roka u Norveškoj koja bi potpuno preuzeli. Prvi je obveza za sve, a selekcija za odabrane, drugi je uvođenje potpune rodne ravnopravnosti, a treći pravo na prigovor savjesti.

image

Siniša Hajdaš Dončić

Nikola Vilić/Cropix

Budući da je vojni rok obvezan za sve, svake godine svi mladi Norvežani (njih oko 60.000 uključujući žene) prolaze proces selekcije. Od toga broja, samo njih 9500, odnosno 15 do 20 posto, zapravo prolazi vojnu obuku, odnosno služi vojni rok. Kako je zajamčena potpuna rodna ravnopravnost u vojnoj obuci, Norvežanke imaju jednake uvjete kao i njihovi kolege, a to uključuje pristup svim pozicijama i zadaćama.

Neadekvatan prostor i nedostatak instruktora

Norveška poznaje prigovor savjesti i oni koji ga izraze mogu biti oslobođeni vojne obuke i poslani na civilnu službu.

- SDP je za uvođenje obvezne vojne obuke, ali smatramo kako je potpuno nerealno da se uvede do 1. siječnja 2025. godine na način kako je to Vlada zamislila. Za to je potrebno više vremena i konkretnih priprema, izmjena određenih zakona i potrebno je provesti istraživanje javnog mnijenja te pripremiti javnost - kaže Hajdaš Dončić uz napomenu kako u SDP-u smatraju da je sustav dobrovoljnog prijavljivanja u vojsku nedjelotvoran i ne osigurava dovoljan broj vojnika, a ni pričuvnika.

- SDP je analizirao prednosti i rizike te ima konkretne prijedloge kako se uvođenje vojne obuke može uvesti na kvalitetniji i primjereniji način - kaže te dodaje da je neupitna važnost osnovnih vojnih vještina u kontekstu spremnosti za potencijalne prijetnje državi, kao i uloga obuke u jačanju sigurnosti Hrvatske, u popuni pričuvnih postrojbi, "ali i razvijanju domoljublja, osobito u kontekstu pojačanog ulaganja u naoružanje zemalja u okruženju".

image

Robert Hranj

Ronald Goršić/Cropix

U HDZ-ovu planu ne vide, međutim, ništa pozitivno i predviđaju da će lomljenje preko koljena koje najavljuje ministar obrane Ivan Anušić izazvati polarizaciju društva, mnoge potaknuti za isticanje priziva savjesti, a neriješeno ostaje pitanje vojarni i osoblja koje bi provodilo obuke, kao i zakonska prilagodba.

- Obuka se planira u Požegi, Sinju i Slunju, a na svim odabranim lokacijama (osim u Požegi) potrebno je izgraditi smještajne objekte ili značajnije renovirati postojeće. Predviđajući maksimalni broj ročnika četiri uputa godišnje, potrebno je povećati smještajne kapacitete za oko 4000 osoba - kažu u SDP-u.

Napominju i da su troškovi obuke nepoznati, ali procjenjuju da bi mogli iznositi 40 milijuna eura godišnje, no ako bi se obuka organizirala na tri predložene lokacije, trebalo bi investirati 15 do 30 milijuna eura u izgradnju, odnosno obnovu infrastrukture za prihvat, smještaj i obuku ročnika.

- Potrebni broj instruktora jest četiri stotine, što samo po sebi nije veliki trošak, ali u vremenima kada opada broj djelatnog vojnog osoblja bit će prilično izazovno naći potreban broj iskusnih instruktora. Prvi korak u procjeni ozbiljnosti Vlade da krene s obveznom vojnom obukom bit će prijedlog proračuna za obranu za 2025. u kojem trebaju biti vidljivi troškovi - kaže predsjednik SDP-a Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 10:46