‘NE PROPISUJEMO ROK...‘

Ima poremećaj pažnje, dali su mu krivi ispit, žalio se, trebalo im je 2 tjedna da odgovore - i sada je izvisio!

Pravilnik o maturi uopće ne propisuje rok unutar kojega povjerenstvo treba odgovoriti na prigovor učenika?!

Ispiti državne mature

 Vanesa Pandžić/Cropix

Učenik s dijagnozom ADHD-a i utvrđenim vrlo visokim stupnjem poremećaja pažnje uspješno je na maturi položio hrvatski jezik, matematiku i engleski jezik, no nije prešao prag prolaznosti na eseju, stoga je pao. No njegova majka tvrdi da krivnja nije na njemu: ispitivačica mu je, kae, na početku pisanja eseja dala pogrešan ispit, što je ustanovila nakon što je mladić već sat i pol pisao esej, o čamu smo detaljno pisali u prethodnom članku, a možete ga pročitati OVDJE.

Je li u ovome slučaju potvrđena odgovornost škole, odnosno dežurnog nastavnika koji je zamijenio ispit? Ukoliko jest, postoje li sankcije? Što je konkretno poduzeo Nacionalni centar te hoće li učeniku biti omogućeno ponovno polaganje ispita iz eseja u ljetnom roku, pitanja su koje smo postavili nadležnima u Centru od kojih dobivamo detaljan opis događaja, kao i potvrdu da je učenik greškom dobio esejski zadatak na fontu 11, umjesto 14, što je dežurni nastavnik uočio 90 minuta nakon početka ispita.

U Centru opisuju kako je nastavnik pitao učenika je li imao problema s čitanjem polaznoga teksta i želi li da mu se donese esejski zadatak na fontu 14, na što je učenik odgovorio niječno. Nakon toga učenik nastavlja neometano pisati ispit, tvrde u Centru.

Masne riječi

„Učenik se u jednome od svojih obraćanja Centru izjasnio da cit. vidi i da može pročitati bez problema jer njegov problem nije vid nego poremećaj pažnje u veoma visokom stupnju. Nadalje, učenik navodi da mu je font slova bitan cit. kako bi ukazao na bitno u zadatku i kako bi svoju pažnju usmjerio upravo na bitno, no za to ne služi povećani font već masno otisnute ključne riječi kojih u esejskome zadatku i polaznome tekstu nije ni bilo. Temeljem svega navedenoga, a posebno činjenice da je učenik sam konstatirao kako mu font nije bio bitan za rješavanje ispita, nije se postupalo sankcijama prema školi“, stoji u objašnjenju NCVVO-a.

Nadalje, po njihovoj verziji, nakon 200 minuta učenik se izjašnjava da ne želi prepisati tekst s Lista za koncept na List za čistopis jer je nezadovoljan onime što je napisao i tada ga ispitni koordinator, voditelj ispitne prostorije i dežurni nastavnici pokušavaju motivirati za nastavak pisanja i prepisivanje uratka na List za čistopis. Na to se, nastavljaju, učenik žali da je ometan u pisanju zbog cit. prekidanja ispita, ulazaka i izlazaka, postavljenih pitanja i potpitanja.

S obzirom da se navedeno dogodilo nakon 200 minuta pisanja ispita, napravili smo uvid u pisani uradak učenika kako bismo donijeli valjane zaključne te utvrdili kako je u tih 200 minuta, učenik na List za koncept napisao ukupno 86 riječi od 396 riječi koje je potrebno napisati kako bi se uradak uopće vrednovao. Nakon što su ga spomenute osobe motivirale da esej ipak prepiše, učenik je prepisao ukupno 81 riječ što nije bilo dovoljno da se esej vrednuje te je ostvario nula bodova“, stoji u očitovanju Centra, uz dodatak kako se učenik u svome uratku nije osvrnuo na postavljeno esejsko pitanje, a ispit je završio tri sata ranije od odobrenog povećanja vremena.

U Centru tvrde da su po primitku obavijesti škole o prigovoru koji im je dostavio učenik zatražili od škole očitovanje, koje je dostavljeno i učeniku. „Nakon što nam se učenik prvi puta službeno obratio 10. srpnja, od škole smo zatražili odluku odnosno, odgovor školskoga ispitnoga povjerenstva, na prigovor učenika. Uz navedena obrazloženja, prigovor se odbacuje kao neosnovan“, odgovaraju u Centru.

"Nije praksa"

Na upit nije li školsko ispitno povjerenstvo trebalo u kraćemu roku (a ne tek za dva tjedna) odgovoriti na žalbu učenika, u NCVVO-u potvrđuju kako Pravilnik o polaganju državne mature uopće ne propisuje rok unutar kojega povjerenstvo treba odgovoriti na prigovor učenika o nepravilnostima u provedbi ispita?!

I, ključno za učenika – hoće li mu biti omogućeno ponovno polaganje ispita iz eseja u ljetnom roku, odgovor nadležnih je slijedeći: - Do sada nije bila praksa da se u ovakvim ili sličnim situacijama učenika poziva na ponovno polaganje ispita te isto nije odlučeno ni u ovome slučaju.

U Nacionalnom centru još dodaju podatak kako u jutarnjim satima, na dan provedbe ispita, ispitni koordinator preuzima esejski zadatak za hrvatski jezik s polaznim tekstom sa središnjeg registra državne mature te ih printa u odgovarajućem broju primjeraka i dijeli učenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 08:34