ROK 36 MJESECI

Imamo prve snimke s najvećeg gradilišta u Hrvatskoj: Pogledajte kako Kinezi buše Kozjak!

Probijanje tunela Kozjak započelo je početkom kolovoza te se ovo može smatrati dobrim tempom napredovanja radova

Radovi na tunelu Kozjak

Radnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation probili su do sada skoro 20 metara glavne cijevi budućeg tunela Kozjak. U ovom trenutku na gradilištu su 33 radnika, a tunel se buši prema novoj austrijskoj metodi građenja tunela. Probijanje tunela Kozjak započelo je početkom kolovoza te se ovo može smatrati dobrim tempom napredovanja radova.

image

Radovi na tunelu Kozjak

Istovremeno s glavnom cijevi buši se i servisna cijev koja će se u konačnici koristiti za evakuaciju. Jutarnji list u posjedu je prvih snimki napretka ovih radova. U ovom trenutku ovo je gradilište financijski i po zahtjevnosti radova najveće u Hrvatskoj.

image

Radovi na tunelu Kozjak

Tunel Kozjak projektiran je kao jednocijevni tunel dužine 2545,7 metara. U tunelu su predviđene četiri zaustavne niše, po dvije za svaki smjer vožnje, dva poprečna prolaza za interventna vozila, poprečni prolazi za pješake svakih 250 m, SOS i hidrantska niša svakih 150 m, uzdužna ventilacija, video nadzor te vatrodojavni nadzor. Rok izgradnje je 36 mjeseci.

image

Radovi na tunelu Kozjak

Tunel kroz Kozjak dio je projekta novi ulaz u Split na dionici čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8 – Trajektna luka Split kojim je predviđena izgradnja nove dvotračne državne spojne ceste čvorište Vučevica na autocesti A1 s gradskom s trajektnom lukom u Splitu.

image

Radovi na tunelu Kozjak

Nakon čvorišta Vučevica cesta prolazi kroz tunel Kozjak do državne ceste DC8 u Kaštelima, a potom novim prijelazom zaljeva do Kopilice (lokacija planiranih novih kolodvora, autobusni i željeznički), odnosno daljnjom vezom na gradsku trajektnu luku. Projekt se provodi u tri faze, a od kojih je u realizaciji prva faza, točnije cesta od čvorišta Vučevica do čvorišta na državnu cestu DC8 u Kaštelima u duljini zahvata od 7,92 kilometara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:22