BIVŠI ČLAN IO-a DINAMA

‘Imao sam neki osjećaj da smo kao neki paravan, nije mi se svidjelo, tražio sam razgovor s Mamićem...‘

Odlučio sam izaći iz te priče, ali me Zdravko Mamić zamolio da ostanem do kraja mandata, da se ne šalje kriva medijska slika

Mirko Barišić i Zdravko Mamić

 Davor Pongračić/CROPIX

Iskazom Mislava Galića, nekadašnjeg predsjednika uprave tvrtke Ledo, koji je sredinom 2000-ih bio član Izvršnog odbora Dinama, na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo 2 za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama. Galić je u IO-u Dinama predstavljao sponzora, koncern Agrokor, a prema njegovim riječima glavnu riječ na sjednicama su vodili Mirko Barišić i Zdravko Mamić, dok je uloga ostalih članova uglavnom bila svedena na to da podižu ruke za predložene odluke, što mu se nije svidjelo, pa se u jednom trenutku odlučio povući.

Barišić i Mamić su vodili glavnu riječ

- Glavnu riječ na sjednicama su vodili Mirko Barišić i Zdravko Mamić. Činilo mi se da smo mi samo alibi za neke odluke koje su već donesene, da smo kao neki paravan za donošenje odluka i nisam se ugodno osjećao u toj ulozi. O tome sam izvijestio predsjednika Uprave Agrokora (Ivica Todorić, op.p.), koji me u tome nije podržao. Nakon toga sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem koji me zamolio da ostanem do kraja mandata kako se ne bi slala neka loša medijska slika, ako bih ja podnio ostavku. Pristao sam formalno ostati do kraja mandata, ali zadnjih 5-6 mjeseci nisam išao na sjednice – kazao je Galić, koji se ne sjeća da se na sjednicama razgovaralo o konkretnim transferima igrača, kao niti o nekim inozemnim tvrtkama.

- Ne sjećam se da je to bila tema, ali znam da je Mamić tada govorio kako su prošla vremena u kojima su menadžeri zarađivali na Dinamu i da će ubuduće sve odštete za igrače ići klubu. Ne sjećam se da su se na sjednicama spominjale neke strane tvrtke, ali da jesu i da sam imao saznanja o tome vjerojatno bih o tome postavio pitanje. Na tim smo sjednicama manje-više raspravljali o nebitnim stvarima – istaknuo je Galić, kojega je tužitelj Sven Mišković podsjetio kako je u iskazu u istrazi rekao da je "Mamić bio jasan i isključiv da kompletno obeštećenje za igrača ide Dinamu."

- To je točno, ali ja nisam radio preciznu razliku između podjele transfera na dio koji će dobiti igrači ili menadžeri, već sam dobro zapamtio da je Mamić rekao kako će sav novac ići Dinamu i to sam smatrao pozitivnim – rekao je svjedok, dodavši poslije, na upit odvjetnika Nikole Mandića i kako bi se "podjela transfernog obeštećenja s igračem po mom mišljenju dogovarala jer je klub možda imao dugove prema igraču ili je tako bilo potpisano u ugovoru. Ugovorne obveze su se morale poštivati." Sjeća se da financijska situacija u klubu na početku mandata tog IO-a nije bila dobra.

Dinamo je bio u dugovima

- Znam da su se vukli repovi dugova iz prethodnih godina, kada je Dinamo prelazio iz dioničkog društva u udruga građana. O tome je najviše brigu vodio pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković. Dinamo je bio d.d. i zbog dugova je trebao ići u stečaj, a gospodin Hanžeković je našao pravni model kako da klub nastavi raditi kao udruga građana, a da pri tome ne naslijedi dugove koje je imao d.d., pa tako i prema igračima kao što bili Robert Prosinečki i Igor Cvitanović. To su bile teme o kojima se raspravljalo na sjednicama. Igrači su bili uvjereni da imaju potraživanja prema udruzi, a nas su predsjednik Barišić i Hanžeković uvjeravali i obavještavali da je upitno i sporno da će udruga morati isplatiti igrače – prisjetio se Galić, koji je zaključio i kako nikada na sjednicama nije glasao protiv neke odluke.

Svjedočio je i Krešimir Landeka, koji je sredinom 2000-ih s jednim partnerom osnovao off shore tvrtku First Adriatic koja je bila registrirana na Cipru. Za osnivanje te tvrtke angažirali su Igora Krotu, koji se inače u ovom kaznenom postupku nagodio s USKOK-om. No, kako preko te tvrtke nisu ništa radili odlučili su je 2007. godine zatvoriti. I taj je posao trebao odraditi Krota, no kasnije se ispostavilo da on to nije učinio, već je tvrtka i dalje nastavila s radom, a Landeka i njegov poslovni partner su se vodili kao njezini dioničari.

- Kada su me 2017. godine pozvali u USKOK i rekli o čemu se radi ostao sam paf. Ta je tvrtka davno trebala biti zatvorena i ja nisam imao pojma da ona i dalje postoji. Rekao sam u USKOK-u da ću ja to odmah riješiti, a tužitelj mi je kazao da ne pravim oko toga neki problem. No, ja sam odmah po izlasku iz zgrade USKOK-a nazvao Krotu i s njim se sastao sljedećeg dana. Nije mi ništa konkretno odgovorio na pitanje o čemu se tu radi, ali je sastavio pisanu izjavu kojom potvrđuje da ja s tom tvrtkom nemam nikakve veze – rekao je Landeka. Istragom je, naime, utvrđeno da je stvarni vlasnik te tvrtke bio Krota te da je Dinamo toj tvrtki platio uslugu posredovanja u transferu Gordona Schildenfelda u Bešiktaš, iako, prema optužnici, ta tvrtka nije imala nikakvu ulogu u tom transferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 14:16