KAKAV SPEKTAKL!

Imotski ovakvu gužvu ne pamti, pogledajte nadrealne prizore: ‘Još je sve i besplatno!‘

Podijeljeno je više od 12 tisuća porcija raznih specijaliteta, a na kraju nije ostao niti zalogaj

Samo Zagrepčani iz svoje Udruge obrtnika podijelili su blizu pet tisuća porcija pečenog teleta na ražnju

 Braco Ćosić/

Ako bi se u malome moru ovoljetnih fešti i zabave diljem Imotske krajine moglo izdvojiti neku koja odskače ne samo po broju posjetitelja, nego i po svojevrsnim komentarima Imoćana, njihovih gostiju, konačno i stranaca koji se odmaraju na području Imotske krajine, onda bi to svakako bili Dani obrtništva u Imotskom.

Ili, popularnije rečeno, Susret obrtničkih udruga iz cijele Hrvatske, koji već četvrtu godinu organiziraju vrijedni članovi Udruge obrtnika Imotski. Prava narodna fešta s dobrom spizom iz svakog kutka Lijepe naše, a pored toga i besplatna, okupila je mnošvo u središnjoj gradskoj ulici.

image
Braco Ćosić/

Sam podatak da je podijeljeno više od 12 tisuća porcija raznih specijaliteta, da na kraju nije ostao niti zalogaj spize, da su samo Zagrepčani iz svoje Udruge obrtnika podijelili blizu pet tisuća porcija pečenog teleta na ražnju, plus koktela i drugih pripravaka, govori o interesu posjetitelja.

A tek obrtnici iz Siska, Krapinskih Toplica, Gornje i Donje Stubice, Zadarske županije, Trogira, Splita, Makarske, Vrgorca, Vukovara, čak iz Kopra iz susjedne Slovenije. Ma tko će ih sve nabrojiti. Imoćanima preko njihove Udruge obrtnika tako su srcem i dušom, ali i vrhunskom spizom, svi ti gosti iskazali još jednom poštovanje na prijemu, druženju i svim lijepim trenucima provedenom na Danima obrtništva. I svi, ama baš svi, već su najavili svoj dolazak na pete, jubilarne susrete sljedeće godine.

image

Najveći red, dug više od 30 metara, bio je ispred štanda obrtnika iz Zagreba, a njihovo lijepo ugojeno domaće tele bilo je zavidne kilaže...

Braco Ćosić/

Obilazeći tridesetak štandova, pored mase ljudi koja je u niskom startu čekali sredinom ulice da se u 21 sat dade zeleno svjetlo za podjelu hrane, upitali smo neke od imotskih gostiju, čelne ljude nekoliko obrtničkih društava iz raznih dijelova Hrvatske, što im znače Dani obrtništva u Imotskom.

Najveći red, dug više od trideset metara, bio je već od 20.30 sati ispred štanda obrtnika iz Zagreba. Oni su "dopeljali" lijepo ugojeno domaće tele, zavidne kilaže, iz Zagreba u Imotski, natakli ga na posebni ražanj koji su im posudili mještani Slivna kod Imotskog, te ga na vatri, o kojoj su se satima brinuli, vrtjeli i pekli... Osim toga, posebni ukusni pripravci koji idu uz to, razni kokteli, očito su bili najveći mamac za goste.

- Pazite, mi smo od prvih susreta tamo 2018. godine u Imotskom. Malo nas je spriječila korona, no sve ostale susrete smo tu. Ova atmosfera i ovi prijem, ovoliko ljudi, pa vaši i naši imotski obrtnici, to je priča za sebe. Evo ovdje se vidi raskoš hrvatskog obrtništva. I mi ćemo iz Zagreba uvijek dolaziti u Imotski.

image

Mi smo Gupčev kraj i poznati smo po tome da u nas buna uvijek traje, pa čak i u spizi‘, kazali su obrtnici iz Stubice

Braco Ćosić/

A ova gužva ispred našega štanda potvrda je da smo ove godine izabrali pravi meni. Prošle godine bile su pečene race (patke) s ražnja, također naš specijalitet, ali ovaj interes za pečeno tele, uz koktele od mirisa i pripravaka, ipak je nešto što ćemo pamtiti - veli Slobodnoj Dalmaciji Anton Trojnar, predsjednik obrtnika grada Zagreba i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

- Oni koji imaju potrebu raditi, trebaju raditi, oni koji nemaju potrebu, ne trebaju raditi, ali moramo znati da su najglasnija - i njihova galama je najglasnija - najveće trgovačke tvrtke koje najmanje plaćaju svoje dobavljače i svoje radnike, a imaju i najveći profit i zaradu.

Ispred štanda obrtnika Zadarske županije, koja prvi put sudjeluje na susretu Imoćana, također gužva. Vesna Parić, predsjednica Županijske obrtničke komore, prije same podjele hrane otkrila nam je što to Zadrani donose Imoćanima. Ulogu glasnogovornika ponio je glavni kuhar, popularni Jole iz Zadra:

image
Braco Ćosić/

- Prvo su marinirani slani inćuni, jedina spiza nakon koje se, a to svi kažu, ženske raduju, to je naša otočka viagra, pa kozice i trljice. Jutros iz mora. Ima toga dovoljno. Prvi put smo u Imotskom i ovo je zaista predivno. Ovoliko naroda, prelijepo - veli meštar Jole.

Na štandu obrtničkih udruga Gornje i Donje Stubice, Marije Bistrice, Oroslavlja, Stubičkih Toplica, koji nisu prvi put u Imotskom, Zvjezdana Dekan, predsjednica udruge, nije krila oduševljenje prijemom imotskih obrtnika i predsjednika Hrvoja Biošića.

image
Braco Ćosić/

- Njegujemo veliko prijateljstvo s vašom udrugom. Dođemo u velikom broju. Večeras smo Imoćanima pripremili roštilj na zagorski način, naše kobasice, domaći špek. Mi smo Gupčev kraj i poznati smo po tome da u nas buna uvijek traje, pa čak i u spizi, kako to vi kažete - veli Zvjezdana Dekan.

Na ostalim štandovima spiza “za prste polizat”. Siščani su ponudili čak tisuću hot dogova, Vukovarci čobanac, iz Garešnica su spremili kotlovinu, Požega je ponudila suhomesnate slavonske delicije, Vrbosko i Novi Vinodolski ukusnu divljač, Splićani, Makarani, Trogirani crni i bijeli rižot, kozice, raznu svježu ribu s gradela.

image

Siščani su ponudili čak tisuću hot dogova, Vukovarci čobanac, iz Garešnica su spremili kotlovinu...

Braco Ćosić/

A Imoćani, ili imotske obrtnice, sve su skupa začinile slatkim sadržajima. Imotska torta, rafioli, razni kolači.

Ma nema se što dodati ni oduzeti. Kapa dolje organizatoru, Udruzi obrtnika iz Imotskog i Hrvoju Biošiću. Onih hajdemo reći deset-dvanaest tisuća gostiju koji su od 21 sat do tamo nakon ponoći defilirali Šetalištem Stjepana Radića i lijepo grickali ukusnu spizu uz glazbu i ugodan glas voditelja Mirka Fodora, dok su njihovi automobili bili parkirani i po nekoliko kilometara dalje od središta grada, samo su govorili: Kad će se ovako nešto ponoviti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 17:26