PRESRELI ZRAKOPLOV

Incident na nebu iznad Hrvatske, dignuti i MiG-ovi

Zrakoplov Piper PA-24 registracijskih oznaka UR-OTF u hrvatski je zračni prostor ušao u nedjelju, a napustio ga je nakon 80 minuta

Ilustracija

 Ronald Gorsic/Cropix

Kako je prenio novinski portal AvioRadar, a kasnije istom potvrdila Hrvatska kontrola zračne plovidbe, zrakoplov Piper PA-24 registracijskih oznaka UR-OTF 21. je srpnja u 10:51 sati (Koordinirano svjetsko vrijeme) na visini od 2134 metra ušao u hrvatski zračni prostor te s njim nakon više pokušaja nije uspostavljena dvosmjerna radio-veza.

AvioRadar piše da je dežurni dvojac 191. eskadrile lovačkih zrakoplova 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo zrakoplov nakon što ovaj nije odgovorio na 10-ak upita. Presretanje je završeno u okolici Slunja u Karlovačkoj županiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe rekla je da je zrakoplov Piper PA-24 registracijskih oznaka UR-OTF u 12:11 sati (Koordinirano svjetsko vrijeme) napustio hrvatski zračni prostor.

- Dana 21. 7. 2024., zrakoplov registarske oznake UR-OTF ušao je u zračni prostor RH u 10:51 UTC na visini od 7.000 ft. Možemo potvrditi da s pilotom zrakoplova nakon višekratnih pokušaja na nekoliko radnih frekvencija nije uspostavljena uobičajena dvosmjerna radio-veza. U ovom trenutku nemamo provjerenih pojedinosti o naravi problema, ali možemo sa sigurnošću potvrditi da je naša komunikacija na svim frekvencijama bila uredna s ostalim zrakoplovima. Zrakoplov je napustio zračni prostor RH u 12:11 UTC. Pokrenut je standardni postupak u takvim situacijama te je obaviješten MORH koji nadzire hrvatski zračni prostor u ovom kontekstu - rekla je Hrvatska kontrola zračne plovidbe za AvioRadar.

AvioRadar neslužbeno je doznao da zrakoplov Piper PA-24 registracijskih oznaka UR-OTF na pozive nije odgovarao jer je njegova radio-stanica bila namještena na pogrešan kanal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 18:47