PLAŽA PISAK

Inspekcija zaštite okoliša: Pri uređenju puta na plaži pakleničke rivijere nije bilo nikakvih nepravilnosti

Građani se žale da iznad glava kupača prometuju po plaži automobili i kamioni

Plaža Pisak

 Udruga Seline

Pri uređenju pomorskog dobra, odnosno puta na plaži Pisak na pakleničkoj rivijeri o čemu smo nedavno pisali, nije bilo nikakvih nepravilnosti. Tako tvrdi Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata koja je obavila očevid na navedenoj lokaciji nakon što je udruga građana Seline iz tog mjesta prijavila Općinu Starigrad inspektoratu zbog uređenja puta po samoj plaži.

Kako nam odgovaraju iz Inspektorata, utvrđeno je da se radi o prirodnoj šljunčanoj plaži ukupne dužine od oko 700 metara na potezu od ušća potoka Mala Paklenica do svjetionika na rtu Pisak. Obalni dio plaže prekriven je prirodnim kamenim materijalom te je isti u funkciji prilaznog puta ostalom dijelu plaže.

- Na lokaciji nije utvrđena dohrana plaže ili nasipanje neodgovarajućim materijalom. U prostornom planu Općine Starigrad područje plaže Pisak označeno je kao R3 – uređena morska plaža. Utvrđeno je da se uređenje plaže svake godine u razdoblju prije turističke sezone, a po potrebi i tijekom sezone, obavlja sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Starigrad. Utvrđeno je i da na plaži Pisak nije bilo potrebe za dohranom budući da more i vjetar prirodni kameni materijal tijekom zime i jačih oluja izbace na obalu pa se nanosi po potrebi izravnavaju radnim strojem kako bi se omogućio pristup plaži. Na uvid je osim Plana upravljanja pomorskim dobrom predočena i prethodna suglasnost Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije dana na Plan upravljanja pomorskim dobrom u dijelu dohranjivanja plaža. Sezonsko uređenje plaže Pisak nije zahvat naveden na popisu u prilozima I, II i III Uredbe o procjeni utjecaja zahvata na okoliš te za isti nije potrebna procjena utjecaja zahvata na okoliš ili Ocjena o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš sukladno odredbama iste Uredbe, ističu u svom odgovoru.

U nadzoru je inspektoru zaštite okoliša predočen i zapisnik inspektora sigurnosti plovidbe o obavljenom inspekcijskom nadzoru povodom iste prijave koji je priložen u spis, a iz njega je vidljivo, ističu, da nije bilo utvrđenih nepravilnosti.

- Predmetna prijava dostavljena je na nadležno postupanje i MUP-u, PU Zadarskoj, u svezi mogućih postupanja i iz njihove nadležnosti. Zaključno, inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata u nadzoru nije utvrdila nepravilnosti, a podnositelj predstavke je o utvrđenom činjeničnom stanju obavješten pisanim putem sukladno odredbama čl. 58. Zakona o državnom inspektoratu, zaključili su.

Da podsjetimo, u malom mjestu Seline ispod Paklenice u Zadarskoj županiji predivna plaža Pisak služi ne samo za kupanje, već i kao cesta te parkiralište što smeta dijelu građana okupljenih oko udruge građana Seline. Oni su upozorili na to da svako proljeće prije sezone teška mehanizacija uređuje put posred pomorskog dobra i plaže. Osim toga, zatražili su i da automobili ne prolaze plažom iznad samih glava kupača, tim više što je dio ove prekrasne plaže jako uzak pa jedva pored kupača i prođe vozilo. Pozvali su tom prilikom i Državni inspektorat da provjere ima li nepravilnosti pri uređenju plaže, ali i druge institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 17:21