LOV U MUTNOM

Inspektori u akciji usred Dalmacije, zapečaćeni brojni apartmani, vrebaju i prevaranti: ‘Čuvajte se uigrane ekipe iz ove države‘

Naivni gosti se dopisuju s prevarantima, rezerviraju apartman, uplate akontaciju ili cijeli iznos noćenja, a onda im šum mora poremeti gorka istina

Arhivska fotografija

 Tom Dubravec/Cropix

I ove godine kao i lani na turiste koji požele provesti ljetovanje u mjestima Makarske rivijere, poput hijena "vrebaju" online prevaranti koji im nude fotografije tuđih apartmana od Brela do Gradca i šire.

Naivni gosti tako se dopisuju s prevarantima, rezerviraju apartman na sedam ili 10 dana, uplate akontaciju ili cijeli iznos noćenja i kada tog jedva dočekanog ljetnog sparnog dana stignu na odredište, šum mora im poremeti gorka istina da su apartman rezervirali i platili - kriminalcima.

Upravo zbog takvih situacija, na Facebooku postoje brojne grupe čiji administratori ulažu sve moguće napore kako bi detektirali prevarante i napravili listu njihovih imena, međutim, oni se pojavljuju kao gljive poslije kiše.

U grupama "Crna lista iznajmljivača apartmana i gostiju" i "Makarska rivijera apartmani 2024." moguće je doznati imena ilegalaca pa smo tako iz razgovora s administratoricom doznali da joj je prevarant ponudio ni manje ni više nego sve apartmane iz njezine kuće u Tučepima za koju je odredio noćenje od 60 ili 70 eura.

Stoga nam je Tučepka pojasnila da gostima i prijateljima njezine Facebook stranice uvijek ističe poštivanje dvaju najvažnijih pravila. Pravilo broj jedan je da prije uplate akontacije sumnjivom iznajmljivaču koji uglavnom na svojem lažnom profilu ima jednog ili nula prijatelja, a fotografije nemaju ni "lajkova" ni komentara, kontaktiraju lokalnu turističku zajednicu kako bi provjerili postoje li uistinu smještajni objekti koje su rezervirali.

image

Arhivska fotografija

Jure Miskovic/Cropix

Pravilo broj dva je izravno stupiti u kontakt sa iznajmljivačem, dakle ne porukama, već telefonskim razgovorom kako bi se provjerilo je li sve u redu s rezervacijom prije bilo kakve uplate ili dolaska na ljetovanje.

- Posljednjih dana nam je u prijevarama aktivan hrvatski državljanin kojem su možda i ukrali profil, a on to ni ne zna jer je račun koji navodi za uplatu akontacije, otvoren u Hrvatskoj. Tako je i meni ponudio dolazak u moj apartman u Tučepima čije je slike ukrao, a isto je napravio i mojoj prijateljici.

Ove godine vreba uigrana ekipa prevaranata iz Nigerije čiji su bankovni računi otvoreni u Italiji, a smještaj nude u cijeloj Dalmaciji.

Ma to je cijela mašinerija i sada od potencijalnih gostiju traže da akontaciju uplate na račun druge osobe, a ne na njihovo ime, a lako ih se prepozna i po nižim cijenama smještaja koje nude.

Nije tu riječ o 100 ili 200 eura akontacije, već čak i tisuću eura, a za apartmane prvi red do mora uz niske cijene, traže da im se odmah sve uplati – kaže nam Tučepka koja i iznajmljivačima i gostima uistinu olakšava situaciju razotkrivajući online prevarante pa je tako napravila listu od njih 15 s linkovima na profile na Facebooku.

Kako tvrdi naša sugovornica, riječ je o teškom kriminalu i sama ne zna kako online-lopovima stati na kraj pa njihove profile zna proučavati i do 10 sati dnevno samo kako gosti ne bi ostali zakinuti.

- Nitko od prevaranata nikada neće napisati svoj broj mobitela na koji ga možete nazvati i prije ikakve uplate i dogovoriti dolazak. Imali smo slučaj da je dvoje odraslih došlo s troje djece u smještaj za čije su unajmljivanje prethodno platili akontaciju i kada su stigli na adresu, to nije bila kuća koja im je ponuđena na fotografijama.

U špici sezone u prvom redu do mora ne može se naći apartman koji se iznajmljuje za manje od 150 eura po noćenju pa zato treba paziti na ponuđene male cijene – dodaje Tučepka.

image

Mjesto Gradac kod Makarske

Ivo Ravlic/Cropix

Osim ovakvog načina prijevare, pošteni iznajmljivači se sve više susreću s nelegalnim ponuditeljima apartmana i stanova. Takvima je "stala na rep" Turistička zajednica općine Gradac na čelu s direktoricom Jelenom Mateljak pa su u konačnici inspektori zapečatili četiri kuće u kojima se nelegalno iznajmljivao smještaj.

- Svjesni smo učestalosti iznajmljivanja apartmana na "crno", a veliko područje cijele naše obale suočeno je s tim problemom, međutim Makarska rivijera najviše zbog velikog broja vikendaša.

Iako naš TZ godinama prijavljuje ilegalne iznajmljivače apartmana, prošla godina se pokazala iznimno uspješnom zbog ostvarene suradnje s Državnim inspektoratom, odnosno njihovom ispostavom u Metkoviću koja je nadležna za naše područje.

Uspješna suradnja je ostvarena s voditeljem ispostave Ivanom Sršenom i višim turističkim inspektorom Ivicom Vidovićem koji su na svaku našu prijavu izišli na teren i kojima smo vrlo zahvalni pa se radujemo nastavku suradnje – kazala je Mateljak.

Tako su službenici Državnog inspektorata iz Metkovića, na području od Gradca do Zaostroga ispisali oko 30 kazni i upozorenja s time da kazne iznose od 700 do 4000 eura, a u koje je uvršteno pečaćenje kuća čiji su se vlasnici vikendaši bavili nelegalnim iznajmljivanjem uglavnom pod krinkom da su im to prijatelji.

image

Turisti u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix/

Inspektori su ispisali 12 kazni za lažno oglašavanje za koje kazne iznose do 700 eura. "Modus operandi" ilegalnih ponuditelja smještaja koji imaju uglavnom kuće za odmor je uvijek isti - ako ih "posjeti" inspekcija ili u njihovu legalnost rada posumnjaju znatiželjni susjedi – u svim apartmanima im borave "prijatelji" kojih je dozvoljeno 15.

Tu bude i formalnog prepisivanja vlasništva kuće na suprugu, kćer i gazdu, pa onda u kući može boraviti čak 45 "prijatelja". Ima tu i mještana koji iznajmljuju na "crno", jer vlasnički odnosi nad objektom nisu sređeni, pa apartmani nisu kategorizirani.

Kako tvrdi direktorica Mateljak, na terenu je utvrđen niz prekršaja i naplaćene su novčane kazne zbog bespravnog oglašavanja, neregistriranog pružanja ugostiteljskih usluga smještaja, a četiri kuće su zapečaćene jer su u njima zatečeni gosti.

Kazne su izgleda urodile plodom pa je ovog ljeta u Gradcu registrirano šest takvih objekata.

- I ove godine na području općine Gradac raste lista potencijalnog rada na "crno" pa molimo naše iznajmljivače i mještane koji imaju bilo kakvu sumnju u nelegalno iznajmljivanje apartmana da nas kontaktiraju kako bismo provjerili urednost poslovanja.

Svjesni smo činjenice da ljeti ordinira mali broj turističkih inspektora kojima želimo pružiti točne smjernice za lakši i brži rad te ujedno maksimalno zaštiti uredno poslovanje registriranih iznajmljivača.

Jednako tako znamo i da u registriranom privatnom smještaju postoje propusti, ali orijentirali smo se isključivo na prijavljene nelegalne iznajmljivače za koje smo čvrste dokaze pronašli uz pomoć sustava eVisitora, naših informacijskih ureda i svakodnevnog pretraživanja online oglašavanja na poznatim platformama kao što su Booking.com, AirBnb i Apartmanija – dodaje čelnica gračkog TZ-a.

image

Turisti u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix/

Nelegalnih iznajmljivača i prevaranata koji gostima nude tuđe ili nepostojeće apartmane uz prethodno plaćanje akontacije, ima i u Drveniku pa su nam tako Duje Lozina, direktor mjesnog TZ-a, i službenik Neno Kostanić, kazali kako su i lani i ove godine zabilježili slične slučajeve.

- I ove godine vlasnike apartmana provjeravaju i gosti i administratori stranice na Facebooku specijaliziranoj za iznajmljivanje apartmana. Uvijek gostima kažemo kako je bolje prije uplate akontacije za ljetovanje u apartmanima, najbolje provjeriti vlasnika u turističkoj zajednici jer ih ništa ne košta nazvati ili uputiti nam mail.

Prevaranti posredstvom Facebooka kradu slike tuđih apartmana, predstavljaju se kao iznajmljivači i od potencijalnih gostiju prvo traže uplatu akontacije od oko 100 do 300 eura, ovisno o tome na koliko dana su rezervirali smještaj.

Prevaranti uglavnom od gostiju zahtijevaju uplatu na bankovne račune otvorene u Srbiji ili Španjolskoj, a po njihovim porukama je vidljivo da je riječ o Google prevođenju, iako ima i pismenih. Bude slučajeva da gost dođe u apartman iznajmljivača i na koncu oboje shvate da rezervacija nije uplaćena na njihov, već tuđi račun i da iznajmljivači uopće nisu komunicirali s tim gostom.

Lani nam je u špici sezone u ured TZ-a došlo čak osmero gostiju iz Švedske koji su rezervirali smještaj u apartmanima u Drveniku, ali ne kod pravog vlasnika čije su slike ukradene kao i adresa, već prevaranta.

Naravno, prethodno su uplatili akontaciju i mislili da im je smještaj osiguran, pa su ovdje u našem uredu čekali da im nađemo novi smještaj, ali to je bilo nemoguće jer su svi bili popunjeni – ističu Lozina i Kostanić.

Imali su i u Drveniku prijavljenih slučajeva ilegalnih iznajmljivača kuća, uglavnom vikendaša koji u svoje objekte dođu samo ljeti i sve su slučajeve prijavljivali Državnom inspektoratu.

- Riječ je o prosljeđivanju ključeva u ruke i oglašavanju nekategoriziranih objekata čiji su vlasnici kuća državljani Češke i BiH pa smo imali punu kuću neprijavljenih Čeha – naglašava Lozina.

Makarska je posebna "meka" za biznis na "crno", jer ima više od polovice stambenih jedinica koje nisu stalno stalno naseljene, a oko 10 tisuća je neprijavljenih komercijalnih ležajeva što je navedeno i u Studiji turističkog nosivog kapaciteta grada.

Da je uistinu tako, dovoljno je zimi obići zgrade po gradu, od plaže, do Zelenke i Velikog Brda. Kako su nam kazali iz gradskog TZ-a, prema njihovim saznanjima, veliki broj stanova ljeti se ilegalno "renta" na predjelu Dugiš gdje se također nalazi niz stambenih zgrada.

- Sve je više poziva gostiju koji provjeravaju je li u Makarskoj postoji određeni iznajmljivač i apartmani jer se svakog dana pojavljuje sve više prevaranata. Osim toga, imamo i veliki broj nelegalnih iznajmljivača stanova pa ih je tako samo na Dugišu najmanje 50 – kazali su nam iz TZ-a Makarska.

Upita o legalnosti iznajmljivača i apartmana dobiva i TZ Baška Voda čiji nam je direktor Ante Jurišić kazao da gosti stalno provjeravaju je li riječ o smještaju koji im se nudi na internetu ili je li određeni iznajmljivač radi legalno.

- Svim gostima koji su ili prevareni ili su ih pokušali prevariti, savjetujemo da prevarante prijave policiji. U Baškoj Vodi su takve online prijevare zabilježene za apartmane uz more i ispod Magistrale čije su fotografije ukradene, a bankovni računi na koje treba uplatiti akontaciju otvoreni su u Italiji i Srbiji, dok su imena prevaranata - poljska.

Odmah je jasno da je riječ o prijevari ako gostu nude smještaj usred ljeta u apartmanu prvi red do mora za 80 i manje eura – kazao nam je Jurišić.

Prije rezervacije apartmana, gosti kontaktiraju i TZ Tučepi što nam je potvrdio direktor Ivo Mravičić. Kako kazuje, sada su im veći problem nelegalni iznajmljivači kuća i stanova kojih se veliki broj izgradilo tijekom zadnju godinu-dvije i u kojima se redovito smještaj nudi na "crno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. srpanj 2024 10:44