Gospodine Biliću, uhićen je muškarac koji je više od godinu i pol dana uvozio smrznute bifteke upitne kvalitete iz BiH u Hrvatsku. Kako to komentirate?
Ne čudi me to. Godinama upozoravam na probleme na tržištu hrane, a država ne čini ništa kako bi uspostavila kvalitetan sustav kontrole. Problematični su i veliki trgovački lanci koji iz inozemstva dovlače meso pred istekom roka trajanja, koje bi kod sebe morali prodati u pola cijene, a ovdje ga stavljaju u prerađevine i na njemu zarađuju.
Kako to spriječiti?
Porez na hranu u Hrvatskoj je 25 posto. Toliki je porez prohibitivan i isplati ga se “zaobići”, jer je tu ogromna zarada. Po mojoj procjeni, 25-30 posto svog mesa koje se potroši u Hrvatskoj nije prošlo kroz sustav. To je meso koje na stolove dolazi putem crnog tržišta, mimo svake regulative.
Što rade veterinari i inspektori?
Moramo uvesti sustav koji će evidentirati svako govedo, svako tele, svaku kozu i ovcu. Pa će uzgajivač ili pokazati to tele ili objasniti gdje je nestalo odnosno je li ga zaklao i prodao prema propisima.
Ovdje je slučaj šverca iz BiH, a objavljivali smo i da meso dolazi iz drugih država. Primjerice, u “aferi meso” otkrili smo hladnjaču na graničnom prijelazu punu mesa koje nije zadovoljilo propise.
Da, sjećam se toga. Nisam vas tada htioz vati, ali nije mi bilo jasno zašto je to meso vraćeno s granice umjesto da je zaplijenjeno. Tko garantira da ono nije ušlo u zemlju na nekom drugom, mekšem graničnom prijelazu (naprimjer onom na kojem u tom trenutku nije bilo novinara, nap. a.)?
Granica s BiH je posebno problematična jer je velika, nema prirodno ograničenje i teško je branjiva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....