MOŽDA BOLJE NIŠTA

Isplati li se uopće raditi svadbu? Mladenci dižu kredite pa svejedno završe u minusu, cijene su šokantno visoke

Mladenci kalkuliraju kako uštedjeti, ali u istom problemu se nalaze i gosti jer su skočile cijene stolca

Vjenčanje, ilustracija

 Henglein And Steets/Imagesource/Profimedia/Profimedia

Odavno je poznato da su porasli troškovi života, ali jedan od najvećih izdataka za neke su trenutno vjenčanja. Za najvažniji i najsretniji dan u životu, čija je sezona u punom zamahu, danas se dižu i krediti, prenosi Net.hr.

Poskupjele su dekoracije, hrana, pa i crkva. Mladenci kalkuliraju kako izbjeći minus nakon vjenčanja, ali u istom problemu su i gosti, jer je prošlo vrijeme kada je za stolac i dar bilo dovoljno nekadašnjih 500 kuna. Danas ista cifra u eurima jedva pokriva cijenu stolca.

Net.hr je istražio koji su primjereni pokloni na prosječnom vjenčanju i kolika rupa u novčaniku ostaje nakon njih. Zvonimir Videković, koji organizira vjenčanja već 12 godina, rekao im je da su cijene ove godine znatno skočile u odnosu na prošlu.

Isto im je potvrdio i jedan poznati zagrebački dekorater, koji za Net.hr kaže da je cvijeću jako narasla cijena od prelaska na euro, stoga je za svadbu od 100-tinjak gostiju trošak u rangu od 1500 do 2500 eura. Dodaje kako se svejedno na svadbama ne štedi, jer se dogode jednom ili dvaput u životu.

Videković kaže da su trenutno najpopularnija manja ili srednje velika vjenčanja sa 100 do 180 ljudi. Mladenka koja se udala ovo ljeto, požalila im se zbog cijene stolca.

- S obzirom na to da salu morate dogovoriti barem godinu dana ranije, uglavnom dobijete cijenu koja je u tom trenutku aktualna. U pravilu se potpiše ugovor kojim se obvezuju da neće cijenu mijenjati, bez obzira na inflaciju. Tko je lani dogovorio svadbu, mogao je proći i sa 75 eura po stolcu, ali sad se ne može ispod 85 eura - rekla je za Net.hr.

Videković dodaje da u nekim salama cijena stolca skače i do 160 eura po osobi. Drugi ugostitelji otkrili su im da su najjeftiniji stolci u manjim mjestima i lokalnim salama, ali cijene su svejedno od osam do deset posto veće u odnosu na prošlogodišnje.

image

Vjenčanje u crkvi, ilustracija

Afp/

Tijekom 2018. godine, uspoređuju, stolci su se mogli bez problema pronaći po cijeni od 40 do 50 eura. Mladenku su iznenadile i cijene bendova, jer je od nepoznatih izvođača dobivala ponude od 6500 eura.

- Isto je s crkvenim zborovima, teško ćete naći ikoga ispod 200 eura. Recimo da vaš obred traje 30 minuta i oni pjevaju tri, četiri pjesme. Koristeći metodu pretvaranja u kune, shvatiš da je to 1500 kuna pa ti baš i nije jasno kako i zašto - požalila se za Net.hr.

Sveukupno, Videković procjenjuje da je trošak svadbe trenutno između 15 i 25 tisuća eura za otprilike 100 ljudi. Savjetuje da se štedi na uslugama koji su na listi mladenaca na zadnjem mjestu, na primjer poneki znaju sami odraditi dekoracije ili druge sitnice kako bi uštedjeli.

Sugovornica koja se udala ovog ljeta, za Net.hr je rekla kako su pazili da ne izaberu najluksuzniju salu na svijetu, ali da im je svejedno lijepa. Nisu uzimali najpoznatije cvjećare i dekoratere, sami su uređivali crkvu i kitili aute.

Fotografije su im odradili prijatelji, stoga im je i to puno značilo, jer mladenka kaže da su i njihove cijene paprene. Darovi nisu ništa bolji - trenutno se najčešće poklanja novac koji pokriva stolac i dar za bračni život.

- Prošla su vremena kada se moglo dobro darivati same mladence, teško je prognozirati koliko se stavlja u kuvertu. Nepisano pravilo je: Ako je stolac 70 eura, onda par daje 200 eura. To pokriva stolac i ostaje nešto za mladence - objašnjava Videković za Net.hr.

image

Vjenčanje, ilustracija

Godong/Robertharding/Profimedia/Profimedia

Mladenka im je rekla da je na njenom vjenčanju bilo i šaljivdžija koji su dodali pet eura više od onog što su sami dobili od para, uz napomenu: “Inflacija”. Nisu dobili prazne kuverte, ali u slučaju da se to dogodilo, vjeruje da bi bilo od ljudi koji ne mogu ostaviti nešto i svejedno bi joj bilo drago što su došli proslaviti s njima.

Od klasičnih darova koji dolaze od bližnjih, često se na poklon dobiva fotografiranje, komad namještaja ili kućanski aparat. Gosti koji su nedavno bili na vjenčanjima, rekli su za Net.hr da su za daljnje rođake davali 500 eura. Neki od njih sudjeluju u troškovima momačke i zajedničkih poklona, pa u kuverte stavljaju manje iznose.

- Moraš biti spreman na sve, zato ne radi svadbu ako nemaš mogućnost brzog kredita ili dobru ušteđevinu. Ne možeš raditi svadbu računajući na to da će svi pretrpati kuverte i otplatiti ju umjesto tebe - savjetovala je mladenka.

Organizator Videković rekao je za Net.hr da su prošla vremena kad se moglo zaraditi od vjenčanja, iako rjeđe ima i takvih primjera, stoga je realnije da se ceremonija završi s nulom ili minimalnim gubitkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 15:22