UŽASNO ISKUSTVO

Ispovijest pacijentice osječkog ginekologa: ‘Okrenula sam se i vidjela da to nisu više prsti...‘

Liječnik je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, no postupak nije gotov jer je njegova obrana uložila žalbu

Ilustrativna fotografija

 Cropix, Profimedia/

Mediji već danima pišu o ginekologu iz KBC-a Osijek koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Taj postupak još uvijek traje, a spomenuti liječnik i dalje radi u osječkoj bolnici.

Pacijentica koju je silovao tijekom pregleda 2021. godine progovorila je za Novu TV.

- Onda mi je rekao da legnem. Neku spužvu mi je stavio ispod stražnjice i gledao me vaginalno pa prstima. I rekao mi je da mi ne može naći lijevi jajnik i da se okrenem potrbuške. Rekao mi je da se nalaktim na tu spužvu. Ja sam automatski bila u klečećem položaju. Osjetila sam kako taj krevet škripi. On mi je rekao da podignem stražnjicu i da se povučem prema iza. I to mi je bilo čudno. Ja sam se okrenula i vidjela da nema te sonde. I da nisu više prsti. I osjetila sam kako mi gura. Ja sam se okrenula i pitala što radite to? On je rekao ništa, ništa, pregledavao sam vas prstima. Jer ja kad sam se okrenula, vidjela sam da je on izvukao onu stvar i da ju je stavljao u hlače, ispričala je za Novu TV 37-godišnjakinja.

Liječnik je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, no postupak nije gotov jer je njegova obrana uložila žalbu.

Liječnik i njegov odvjetnik tvrde da je pacijentica sve pogrešno protumačila. Dodaju da je medijski pritisak neprimjeren te ističu da nije točno da je nepravomoćno osuđena osoba i kriva.

- Moramo podsjetiti da je jedno od temeljnih ljudskih prava i institut presumpcije nevinosti, rekao je odvjetnik Krešimir Arambašić.

Osječanka koja je proživjela opisano iskustvo kaže da ga se boji.

- Bojala sam se i do sada izlaziti iz kuće, rekla je.

Iz bolnice su se na upit osječke udruge pozvali na presumpciju nevinosti u tom slučaju. Na presumpciju nevinosti se pozivaju i Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora i KBC.

- Mi smatramo da im ruke nisu vezane, da su mogli poduzeti druge radnje da bi se zaštitila prava pacijenata, posebice prava pacijenata u budućnosti i da se preveniraju ovi slučajevi, rekla je Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku za N1.

Ističe i da je ženama neugodno u bolnici te se osjećaju nesigurno.

- Osjećaju se nesigurno i nezaštićeno jer sustav žene ne štiti u konkretnom slučaju, posebice njihovo ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu, navela je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:18