ISPRAVAK

Ispravak teksta ‘Željka Markić dotaknula je novo dno. Nešto ovako bolesno nikada nije palo na pamet ni najdesnijim biskupima...‘

U ime obitelji je hrvatska građanska udruga koja okuplja sve one koji promiču općeljudske vrijednosti, kažu

Željka Markić

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Udruga U ime obitelji reagirala je na članak Jutarnjeg lista objavljen pod naslovom "Željka Markić dotaknula je novo dno. Nešto ovako bolesno nikad nije palo na pamet ni najdesnijim biskupima...", a njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"U izvješću o napadima na slobodu vjeroispovijesti muškarca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini, koje je javnosti prvi put predstavljeno na Okruglom stolu u Hrvatskom saboru 10. srpnja 2024., a čiji citat novinar Bajruši necjelovito citira u kolumni objavljenoj 22. srpnja navedeno je:

‘U izvješću za 2022. pokazano je kako je difamacijska kampanja protiv muškaraca okupljenih u miroljubivoj molitvi krunice slijedila model totalitarne antisemitske propagande kakva se provodila u periodu prije i tijekom vladavine nacista u Njemačkoj i za vrijeme uprave totalitarnog, kvislinškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kako su to u svojim istraživanjima pokazali Alexander P. Landry, Kayla Mere te Ram I. Orr, odnosno Boško Zuckerman Itković na primjeru propagandne kampanje protiv Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj‘.

Iz ovog citata jasno je vidljivo da je propagandna kampanja protiv muškaraca okupljenih u miroljubivoj javnoj moliti krunice u navedenom Izvješću uspoređena s totalitarnom antisemitskom propagandom kakva se provodila provi Židova u nacističkoj Njemačkoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Prema tomu, neistini su navodi da su hrvatski građani okupljeni u molitvi krunici ‘uspoređeni sa Židovima za vrijeme nacizma‘ i da se ‘javno kritiziranje klečavaca uspoređuje s programom Židova‘, već su u Izvješću i u njegovom javnom predstavljanju uspoređene propagandne kampanje protiv dvaju navedenih društvenih skupina.

Neistinito je i da udrugu U ime obitelji čine ‘katolički fundamentalisti‘ kako je navedeno u kolumni. Naime, U ime obitelji je hrvatska građanska udruga koja okuplja sve one koji promiču općeljudske vrijednosti - neovisno o vjerskom opredjeljenju. Udruge U ime obitelji već se nešto više od 10 godina, među ostalim, zalaže za zaštitu temeljnih ljudskih i građanskih prava - prava na život, prava na priziv savjesti, prava na slobodu vjeroispovijesti, prava na slobodno javno prakticiranje vjere, prava na slobodu govora i okupljanja, prava na političku participaciju, prava roditelja nas samostalno odlučivanje o odgoju djece", stoji u reagiranju koje potpisuje Udruga U ime obitelji po punomoćniku, odvjetniku Karlu Novoselu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 01:29