VILA VIDOŠEVIĆ

Istražitelji spriječili prodaju preostalih umjetnina: USKOK blokirao i 15 Vidoševićevih kipova

Zagreb, 211113.Gornje Prekrizje 46 H. U tijeku je iznosenje umjetnina iz vile na posjedu Nadana Vidosevica.Vidosevic je osumnjicen da je u aferi Remorker iz Hrvatske gospodarske komore sa suradnicima izvukao 32 milijuna kuna, a jednomjesecni istrazni zatvor mu je odredila sutkinja istrage kako ne bi utjecao na svjedoke. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Iz kuće Nadana Vidoševića na Prekrižju, USKOK i policija su od 12. studenoga prošle godine, kada je Vidošević osumnjičen za izvlačenje oko četiri milijuna eura iz HGK, odnijeli ukupno 523 razne umjetnine, povijesne knjige, tzv. inkunabule, te arheološki materijal.

Ti su umjetnički i arheološki eksponati prebačeni u skladište, kako ih Vidošević ili netko od članova njegove obitelji ne bi prodao dok traje istraga.

Plombirane skulpture

Međutim, 15 pronađenih eksponata, uglavnom većih skulptura, ali i jedna slika, nisu mogli biti odneseni jer su ili preteški ili su, pak, bili ugrađeni u prostor ili bazen luksuzne vile. Kada bi se ti eksponati pokušali odnijeti iz Vidoševićeve vile, prijetila bi opasnost da prilikom prijevoza budu oštećeni ili uništeni tako da ih je USKOK odlučio blokirati na drugi način.

Od suca istrage zagrebačkoga Županijskoga suda zatraženo je da odredi blokadu ovih umjetnina na način da one bude upisane u upisnik osiguranja koji vodi Fina.

Sudac je ocijenio ovaj prijedlog osnovanim tako da, premda skulpture formalno i dalje ostaju u Vidoševićevoj vili, one ne mogu biti prodane, jer im je plomba stavljena na registar koji postoji u Financijskoj agenciji.

‘Žena anđeo’ u zidu

Među skulpturama koje su na ovaj način blokirane Vidoševiću nalaze se “Plava skulptura” Vladimira Gašparića Gape, skulpture Kazimira Hraste, Matka Mijića, Dušana Džamonje, Petra Barišića, Slavomira Drinkovića, Siniše Maljkusa, Dalibora Stošića, Meštrovićeva majka s djetetom od kamena, šest visećih skulptura delfina od Božice Dee Matasić...

Također, jedina slika koju istražitelji nisu mogli odnijeti bila je “Žena anđeo” Nives Kavurić Kurtović. Slika je, naime, postavljena u drveno-stakleni sanduk koji je ugrađen u zid, pa ju je bilo nemoguće skinuti a da se ne ošteti slika ili zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:05