SNAŽNE OBORINE

Istru čeka potop, pogledajte satelitske snimke! ‘Neumorno će padati, evo kad kreće‘

Večeras će u Istri pasti i do 100 mm kiše

Potop u Istri

 Cropix/dhmz/

Veće oborine Istru očekuju u kasnim popodnevnim i večernjim satima nakon što je cijeli dan na Poluotoku kišilo. No, kako saznajemo od Patra Radovana, meteorologa amatera koji vodi istarski portal Istramet, tijekom dana nije bilo većih plavljenja niti bujica. Danas je do 15 sati diljem Istre palo oko 30 mm kiše.

- Trenutno je sve pod kontrolom. Glavnina oborina tek stiže, a nešto više će ovaj put kiše pati i na samom jugu Istre. Od ponoći je palo 30 tak mm kiše, a prema najavama večeras će pasti i do će 100 mm. Rijeke u Istri su pod kontrolom, isto kao i ceste, kazao nam je Radovan. No, sinoć je palo nešto više kiše u pojedinim dijelovima Istre kada je nakratko poplavio Novigrad, u Svetom Lovreču utjecali su slapovi vode s ulica. Naime, u većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale su značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko mjere postaje u okolici Vižinade.

- Sinoć je u par sati na području Vižinade palo i do 130 mm kiše i bilo je problema na prometnicama, došlo je do lokalnih plavljenja, ali je to brzo sanirano. Sve je prošlo bez veće štete. Bilo je nešto kamenja i zemlje p cestama, ali je to brzo sanirano kazao je Radovan. Na jugu Istre palo je znatno manje kiše, uglavnom između 5 i 10 mm. No to će se danas tijekom dana promijeniti jer će kiša nastaviti neumorno padati, i to u sve većim količinama.

Istramet je oko 16 sati javio da je na Krku već krenuo potop.

DHMZ je za Istru objavio crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, zbog lokalno obilne količine kiše koja bi mogla pasti u kratkom vremenu. - Lokalno moguće bujične i urbane poplave, kažu iz DHMZ-a.

image

Radarska snimka

Dhmz/
image

DHMZ upozorenja za četvrtak

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 16:18