JA, PREDSJEDNIK

Ivo Josipović i Milan Bandić: Prvi potezi s Pantovčaka

Ivo Josipović: 'Priredit ću sve za arbitražu sa Slovenijom'

1. Odnosi sa Slovenijom

Sporazum sa Slovenijom nije dobar i zato sam glasovao protiv njega. Njime se Hrvatska stavila u opasnost da mimo međunarodnog prava, pravednosti i euoropskih načela izgubi dio mora. Ali, Sabor je izglasao sporazum i moramo ga poštovati. Pobrinut ću se da izbor arbitara bude kvalitetan, od najboljih stručnjaka za pitanje mora i granica. Tražit ću da se oformi najjači tim stručnjaka koji će voditi predmet pred arbitražnim vijećem. Inzistirat ću da odmah započnu pripreme.

2. Smjena šefa vojske Lucića

Ne treba razriješiti Lucića i Grdića. Za razrješenje načelnika Glavnog stožera i šefa VSOA-e prije isteka mandata moraju postojati ozbiljni razlozi. Kao predsjednik se trebam detaljnije upoznati s njihovim radom.

3. Pomilovanja ostaju

Protiv sam ukidanja ovlasti pomilovanja predsjedniku. Pomilovanje je uobičajni instrument u rukama šefa države. To što su u nekim slučajevima možda olako davana pomilovanja, ne opravdava ukidanje nego navodi na veći oprez i jasnije kriterije.

4. Reizbor veleposlanika

Smijenit ću veleposlanike koji ne rade svoj posao kako treba. Diplomatska mreža mora biti efikasna i nešto racionalnija, ali nema potrebe da svi veleposlanici idu na reizbor. U njihov izbor treba unijeti stroge kriterije stručnosti i moralnosti jer su nedopustivi slučajevi poput onoga veleposlanika Jurice.

5. Prijevremeni izbori

Prijevremeni izbori mogući su ako sadašnja Vlada izgubi većinu u Saboru.

6. Tužba za genocid

Zasada neću tražiti povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije. Bio sam na čelu stručnog tima koji ju je pripremao i nastala je u vrijeme kada Srbija nije ispunjavala zahtjeve vezane za pronalaženje zatočenih i nestalih, nije kažnjavala ratne zločince. Od tada je učinjen značajni napredak. Međutim, još se može dosta učiniti. Zato, za sada, tužba još ima svoju svrhu. No, ona nije sama sebi svrha i ako se postigne daljnji napredak, sve su opcije otvorene.

7. Smanjenje PDV-a

Apelirat ću da se PDV vrati barem na 22 posto. No, to je premalo je da bi se stabilizirale gospodarske prilike. Hrvatska mora ojačati proizvodnju i konkurentnost, rasteretiti gospodarstvo parafiskalnih nameta, a cijeli porezni sustav postaviti tako da stimulira proizvodnju i ulaganja. Posebno, potrebno je rasteretiti plaće.

Porezna bi reforma morala teret koštanja države više prebaciti na najimućnije te pravdu uspostaviti oporezivanjem kapitalne dobiti i velike imovine.

8. Borba protiv korupcije

Tražit ću jači angažman tajnih službi na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. A treba jačati u stručnom i moralnom smislu policiju, DORH i sudove, posebno njihovu neovisnost.

Politika definitivno mora prestati biti brana temeljitom istraživanju korupcije i drugog kriminala.

Svi građani, pa tako i Sanader, pred zakonom su jednaki. Svatko protiv koga postoje osnove sumnje podložan je istrazi. I zato da krivac bude kažnjen i zato da ako je nevin bude rasterećen sumnje.

Milan Bandić: 'Izvanredne izbore neću tražiti. Još'

1. Odnosi sa Slovenijom

Podržavam sporazum sa Slovenijom - načelno. Spor koji je nastao treba što prije riješiti. Ne bježim ni od referenduma jer se pouzdajem u mudrost hrvatskog naroda. Pregovori i dogovori jedino su prihvatljiv način postupanja u civiliziranom svijetu. Arbitražni sporazum je načelno na toj trasi. Ishod rješenja graničnog pitanja ne smije ići nauštrb teritorijalne cjelovitosti naše zemlje.

2. Smjena šefa vojske Lucića

O smjeni Lucića i Grdića još je prerano govoriti.

3. Pomilovanja ostaju

Neću predložiti ukidanje ovlasti pomilovanja. Pitanje je samo kako se predsjednik njome koristi.

4. Reizbor veleposlanika

Nisam potpuno zadovoljan diplomatskom mrežom. Inzistirat ću na rezultatima i zauzimat ću se da naša diplomacija bude još učinkovitija te da u diplomaciju odlaze istinski profesionalci. Pristupat ćemo individualno svakom našem diplomatu, svakom veleposlanstvu i regiji.

5. Prijevremeni izbori

Ne trebaju nam prijevremeni izbori. No, istina koju svi građani osjećaju je da se ova vlada ne snalazi baš najbolje, ali, nažalost, ni u oporbi ne vidim nikoga tko nudi provedive vizije i konkretna rješenja.

6. Tužba za genocid

Neću tražiti povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije. Hrvatska je bila žrtva agresije koju su predvodili Milošević i njegovi sljedbenici. To su činjenice i ne možemo ih izbrisati. Ne možemo samo olako povući tužbu zbog tisuća nevinih koji su brutalno ubijeni, tisuća naših invalida, tisuća obitelji koje su ostale bez svojih domova...

7. Smanjenje PDV-a

Tražit ću smanjenje PDV-a zbog pravde i boljeg života hrvatskih građana. Inicirat ću različite stope PDV-a za prehrambene artikle, a želim da se uvede i nulta stopa PDV-a za hranu. Treba ljudima omogućiti da ova teška vremena prežive uz što veće dostojanstvo. Suludo je da imamo istu stopu PDV-a na kruh i na luksuz.

8. Borba protiv korupcije

Odlučno ću se zauzimati za reformu pravosuđa, promjenu birokratskog mentaliteta i reformu državne administracije, reformu sustava javne nabave, progon svih oblika kriminala, borbu protiv korupcije i nepotizma, jaču kontrolu rada poduzeća u državnom vlasništvu, depolitizaciju menadžerskih pozicija u tim tvrtkama te formiranje depolitiziranih kompetentnih i odgovornih nadzornih odbora…

To je ključ našeg napretka, na tom ću inzistirati, na tome ću raditi i to ću provoditi.

Ključna je i promjena mentaliteta ‘kruha bez motike’. Treba poticati rad i dostojanstvo ljudi kako bismo sutra imali društvo u kojem će osobni i socijalni status ovisiti o radu i znanju, a ne o sreći, slučajnosti, pa i mutnim poslovima.

Koristit ću i one ovlasti koje hrvatski predsjednici do sada nisu koristili. Neću se svađati iz Ureda, nego ću predlagati konkretna rješenja i davati inicijative.

Pred zakonom svi trebaju biti jednaki, i ja, i vi, i Sanader, i Josipović i barba Šime iz Vrboske na Hvaru.

Osam pitanja o vrućim temama

1.Je li Hrvatska potpisala dobar sporazum sa Slovenijom?

2. Hoćete li predložiti razrješenje generala Josipa Lucića, šefa Glavnog stožera, i šefa Vojne tajne službe Darka Grdića? Koga biste predložili umjesto njih?

3.Hoćete li predložiti da se predsjedniku ukine ovlast pomilovanja?

4.Jeste li zadovoljni diplomatskom mrežom te hoćete li predložiti reizbor svih ili samo dijela veleposlanika?

5.Hoćete li predložiti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora?

6.Hoćete li predložiti povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije?

7.Hoćete li kao predsjednik predlagati da se smanji PDV?

8.Hoćete li se kao predsjednik zalagati za jačanje borbe protiv korupcije te da se istraži i bivši premijer Ivo Sanader?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:48