BIT ĆE BURNO

Izbjegavale su ga sve vlade, na snazi je skoro 50 godina, a najave novog uskomešale su vodu: Za ‘ZDS‘ 3 godine zatvora?

Vlada priprema novi zakon, a predstavnici manjina traže da uzvikivanje i isticanje fašističkih simbola postane kazneno djelo
 Screenshot/RTL televizija

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira jedan je od osjetljivijih zakona čije su mijenjanje u proteklim desetljećima izbjegavale vlade svih političkih boja, i to do te mjere da su i visine novčanih kazni u tom zakonu sve do 2023. i uvođenja eura bile propisane u njemačkim markama, valuti koja je ukinuta 2002. godine.

Dva su glavna razloga za to: regulacija prostitucije te regulacija kažnjavanja isticanja fašističkih simbola i izvikivanja ustaških parola i pozdrava, prije svega pozdrava "Za dom spremni". Oba političarima nezgodna područja regulira isti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

MUP najavljuje kako sada, kad su se primili tog posla, neće provesti samo kozmetičke izmjene zakona koji je originalno donesen još 1977. godine, već će donijeti potpuno novi zakonski prijedlog, kojem će izmijeniti i ime. No, ostaje nepoznato kako će regulirati kažnjavanje izvikivanja "Za dom spremni".

Povećane mizerne kazne

Isticanje fašističkih simbola i izvikivanje ustaških pozdrava sada se u Zakonu nigdje izrijekom ne spominje, već se sankcionira sukladno čl. 5 koji definira da će oni koji "na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remete javni red i mir" biti kažnjeni kaznom od 700 do 4000 eura. Kazne su povećane u travnju 2023., a do tada su iznosile doista mizernih 20 do 150 eura.

Po toj je odredbi, primjerice, kaznom od 103 eura pravomoćno kažnjen makarski pjevač Marko Roso za izvođenje Thompsonove pjesme "Čavoglave", kojoj je sastavni dio pozdrav "Za dom spremni", dok je istovremeno sam Thompson oslobođen za izvođenje iste pjesme, uz obrazloženje da svojim izvođenjem pjesme na registriranom koncertu nije remetio javni red i mir na način na koji to definira Zakon.

Kaznena sfera

Još 2021. godine predstavnici Židovske općine Zagreb zatražili su od Vlade da se jasnije i preciznije definira kažnjavanje isticanja fašističkih simbola te da se to djelo prebaci iz prekršajnog u Kazneni zakon kao djelo za koje je propisana zatvorska, a ne novčana kazna. Konkretno su predložili da se postojećem članku 325., koji definira javno poticanje na nasilje i mržnju, doda članak 325 a: "Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine".

Vlada se o tome nije očitovala, a nije poznato hoće li sada iskoristiti priliku da, pri donošenju novog Zakona o javnom redu, jasnije definira sankcioniranje pozdrava "Za dom spremni" ili da ga prebaci u kaznenu sferu.

Božinović: Zakon o prekršaju protiv javnog reda i mira je zastario, radi se novi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, referirajući se na napise o dekriminalizaciji prostitucije, da međuresorna radna skupina radi na izradi novog Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira koji će bit prilagođen današnjem vremenu

"Postoji međuresorna skupina koja je prvo krenula s radom na izmjenama Zakona o prekršaju protiv javnog reda i mira, kasnije su vidjeli da je zakon u većem dijelu zastario, odnosno da ga treba prilagoditi današnjem vremenu, stoga su odlučili krenuti u izradu novog zakona", rekao je ministar uoči sjednice predsjedništva HDZ-a.

Na pitanje je li dekriminalizacija prostitucije najbolje rješenje, Božinović je odgovorio da ne želi u ovoj fazi ništa govoriti u javnosti.

"Članovi radne skupine dogovorili su se da, dok ne postignu dogovor, neće ići u javnost. Naravno, prije svega to mora ići prema vladi, a onda ide u proceduru koja uključuje javno savjetovanje", kazao je.

Prema pisanju medija, novi će zakon uvesti tzv. švedski model kada je riječ o prostituciji, što znači da će se kažnjavati samo klijenti, odnosno kupci seksualnih usluga.

No, Božinović nije htio potvrditi te navode.Tek kada prijedlog novog zakona, koje će Ministarstvo unutarnjih poslova uputiti vladi, može se govorit o zakonskim rješenjima, dodao je ministar. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 14:56