KRAJ SPORA

IZMJENA ZAKONA Novi Lex Perković na snazi od 15. srpnja 2014.

Isto je učinila, Češka koju je Bruxelles desetljeće uvjeravao da ukine vremensko ograničenje primjene uhidbenog naloga

Hrvatska će promijeniti sporni Zakon o pravosudnoj suradnji (tzv. Lex Perković), ali će vjerojatno odgoditi njegovu primjenu do sredine iduće godine.

U Vladi se razmišlja o takvoj mogućnosti, potvrđeno nam je danas, a uskoro bi o tome trebala biti izviještena i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, koja je od ministra pravosuđa Orsata Miljenića zatražila plan izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji.

Ako se Vlada odluči na takav potez, to će značiti sljedeće: tijekom rujna ili listopada ukinut će se odredba Zakona o pravosudnoj suradnji kojom je uvedeno vremensko ograničenje za primjenu europskog uhidbenog naloga, ali će primjena tako izmijenjenog zakona početi tek u srpnju 2014. godine.

Na taj će način Vlada ispunuti obećanje da će promijeniti sporni zakon, kao što je to i najavio ministar Miljenić u pismu Viviane Reding. No, tada nije precizirao kada će zakon biti izmijenjen, niti je obećao da će odmah biti primijenjen.

NOVI LEX PERKOVIĆ NA SNAZI OD SLJEDEĆEG LJETA vlada Će Izvijestiti viviene reding o izmjeni zakona

Niz argumenata

Viviane Reding je zato odmah poslala novo pismo, u kojem je zatražila rokove u kojima će se to učiniti. Očekuje se da će ministar uskoro poslati u Bruxelles timeline izmjene zakona.

Više je argumenata kojima bi Vlada mogla objasniti odgodu primjene Zakona, a time i odgodu primjene uhidbenog naloga za sva kaznena djela bez obzira na to kada su počinjena.

Isto je učinila Češka, koja je ove godine ukinula vremensko ograničenje za primjenu europskog uhidbenog naloga, ali je njegovu primjenu odgodila do 15. srpnja 2014. Češka je spornu odredbu o vremenskom ograničenju donijela još 2004. Skoro punih deset godina trebalo je Europskoj komisiji da uvjeri Češku u nužnost promjene spornog zakona. Iako je zakon izmijenila, neograničena primjena Europskog uhidbenog naloga počet će tek dogodine.

EUROPSKA KOMISIJA POTVRDILA PISANJE JUTARNJEG Slučaj 'Lex Perković' pri kraju?

Ako EK tolerira Češkoj takav postupak, teško će ga moći zamjeriti Hrvatskoj. Vladin je plan vezati novi Zakon o pravosudnoj suradnji za promjenu Ustava, odnosno ukidanje zastare za politički motivirana ubojstva. Kako sada stvari stoje, promjena Ustava neće ići lako. Za promjenu je potrebna dvotrećinska većina u Saboru koje nema bez ruku HDZ-a koji načelno jest za ukidanje zastare, ali ima uvjete: u Ustavu mora pisati da se zastara ukida za ubojstva koja je počinila komunistička vlast. Očigledno je da Ustav neće biti lako promijeniti. Zakon se može brzo promijeniti, običnom saborskom većinom.

Bez rezultata

Vladajuća SDP-ova većina planira osnovati i saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti jesu li državne institucije obavile posao kako treba u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića. Cilj je, očito, utvrditi zašto je DORH triput zatvarao slučaj bez rezultata i je li tko kočio istragu. Kako povjerenstvo po zakonu treba voditi zastupnik oporbe, nagađa se da SDP želi dovesti Tomislava Karamarka u situaciju da bude i vođa povjerenstva i svjedok pred istim povjerenstvom jer je sudjelovao u prijašnjim istragama Đurekovićeva ubojstva.

Bruxelles: Ovaj spor će se riješiti

U Europskoj komisiji, koja zasjeda danas u Bruxellesu, ne znaju hoće li potpredsjednica Viviane Reding, zadužena za pravosuđe, pokrenuti pitanje hrvatskog zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga jer, teoretski, svaki član Komisije može pokrenuti bilo koje pitanje. Ne očekuje se, međutim, da će se Hrvatsku i tzv. Lex Perković spomenuti jer je to pitanje, uvjereni su u Bruxellesu, sada u procesu rješavanja putem konzultacija Hrvatske i Europske komisije. Komisiju ionako čekaju mnoga druga pitanja, kao što je priprema obraćanja predsjednika Barrosa o stanju EU, najavljenog za sljedeći tjedan. - Nema potrebe sada bilo što reći o tom pitanju. Stvar se smirila i očekujemo da će se riješiti te da će Hrvatska svoj zakon o tome uskladiti s odredbama EU - rekao je izvor iz EK. Dodao je da sada, iako je Reding najavljivala da bi mogla pokrenuti to pitanje na sastanku Komisije, za to nema potrebe jer je pitanje ušlo u okvire normalnog komuniciranja. (Augustin Palokaj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:27