VELIKI USPJEH

IZVOZNA OFENZIVA PAŠKE SIRANE Nakon SAD-a i Švedske osvajaju Indoneziju i Singapur

Prijavit ćemo niz projekata na natječaje EU. U planu su ulaganja u siranu i u stočarstvo, kaže Damir Pernar
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Paška je sirana ovih dana, nakon što je svečano obilježila 70 godina rada, započela s isporukom prvih količina paškog i mediteranskog sira na tržište Indonezije i Singapura.

- Svoje proizvode plasiramo na čak četiri kontinenta. Naši sirevi nalaze se u Americi, Novom Zelandu, Europi te u Aziji, i to najprije na Bliskom istoku, a sada, evo, i na Dalekom istoku. Dosta smo se angažirali kako bismo probili nova tržišta i povećali izvoz - kaže Damir Pernar, predsjednik Uprave Paške sirane.

Prema Pernarovoj procjeni izvoz sada ima udjel oko 20 posto u ukupnom prihodu Paške sirane, a njegova želja ujedno i želja menadžmenta Paške sirane je da ga u nekom razdoblju podignu na 30 posto.

Proizvodni kapaciteti

- Dosta radimo na izvozu i bude li potrebno, povećat ćemo i proizvodne kapacitete. Zadovoljni razvojem situacije na tržištima SAD-a i Švedske, a pripremamo izvoz u Irsku. U SAD-u plasiramo Paški sir, a to tržište probili smo s Dalmatincem, koji se po količinama izravnao s Paškim sirom. Jako nam se dobro razvija posao na švedskom tržištu. Rastu nam lagano i tržišta Francuske, Austrije, Slovenije, Veliku Britanije, Njemačke - otkriva Pernar.

Paška sirana bavi se proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka i mesa. U vlasništvu ima stado od 2500 paških ovaca. Na tržište plasira i pašku janjetinu.

Paška sirana, prema riječima predsjednika Uprave Damira Pernara, priprema niz investicijskih projekata. - Čekamo natječaje jer namjeravamo prijaviti veći broj projekata. Investirat ćemo u siranu i u stočarstvo. Teško je u ovom trenutku procijeniti koliko ćemo ukupno uložiti jer računamo na sredstva iz fondova EU. Ipak, sigurno je da investicija neće biti manja od pet milijuna kuna. Sve ovisi o uvjetima natječaja. Namjera nam je investirati u zamjenu nekih strojeva, u proširenje zrionice, u degustacijski prostor… a želja nam je investirati i u povećanje našeg stada ovaca, kojih sada imamo dvije i pol tisuće - pojašnjava Pernar.

Pag, 191114.
Paska sirana d.d. najstarija je sirana na otoku Pagu.
Na fotografiji: direktor i suvlasnik Damir Pernar.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / HANZA MEDIA
Direktor i suvlasnik Paške sirane Damir Pernar

Paška je sirana imala veliku investiciju 2008., kada je sagrađen novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda. Investicija je djelomično financirana iz pretpristupnih fondova EU i programa SAPARD. Tada je investirano ukupno 30 milijuna kuna. - Trećinu tog novca, 10 milijuna kuna, osigurano je iz SAPARD-a. Pogon smo opremili vrhunskom tehnologijom i radimo u izuzetno kvalitetnim uvjetima. Ipak, kroz poslovanje se nameće potreba stalnog investiranja - ističe Damir Pernar.

Paška sirana je najstarija sirana na otoku i prva je počela komercijalno proizvoditi Paški sir, najpoznatiji i najnagrađivaniji hrvatski sir. Vlasnici sirane su sadašnji i bivši radnici, a veće pakete dionica imaju tri obitelji. Trenutačno je u Paškoj sirani zaposleno 85 radnika. Prošle je godine ostvarila prihod od oko 55 milijuna kuna i dobit od 1,5 milijuna kuna.

Odlična godina

Sirana godišnje proizvede oko 600 tona sira, a na tržište plasira desetak vrsta. U ukupnoj proizvodnji Paški sir je zastupljen s nešto više od 100 tona, što je otprilike trećina ukupno proizvedenog paškog sira. - Ova je godina odlična za proizvodnju paškog sira. Klimatski je bila izuzetno povoljna - kaže direktor Paške sirane.

Paška sirana na otoku Pagu ima 150 kooperanata te stado od 2500 ovaca. Pernara veseli činjenica da se sve više mladih ljudi okreće uzgoju ovaca.

- To je isplativ posao za jednu obitelj. Problem, naravno, predstavlja širenje građevinskog područja jer se ovce ne smiju uzgajati bliže od 300 metara od građevinskih i turističkih zona. Janjetinu koja je zaštićena plasiramo bez ikakvih problema - zaključuje Pernar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 21:30