JUTARNJI DOZNAJE

Javili su nam se brojni svjedoci s Lošinja i zadarskih otoka: ‘Sve smo jasno vidjeli, to mučenje traje danima!‘

Prema neslužbenim informacijama, nekoliko sekundi prije nesreće kapetan je upozoravao noštroma da nije učvrstio podignutu rampu klinovima

Rampa trajekta Lastovo priklještila je mornare

 Damir Skomrlj/Cropix

Nesreća kakva se ne pamti u 75 godina dugoj povijesti Jadrolinije još uvijek se istražuje, no po svemu sudeći na 55 godina starom trajektu Lastovo došlo je do niza sigurnosnih propusta na više nivoa i pogibelj tri člana posade te ozljeđivanje jednog vjerojatno su posljedica „savršene oluje“.

Iako Jadrolinija ne daje nikakve informacije o svojim saznanjima, pozivajući se na istragu koja još uvijek traje, uspjeli smo doznati da je nesreći prethodilo nekoliko dana problema s rampom koja je pala na članove posade. Svjedoci s Lošinja i sa zadarskih otoka s kojima smo razgovarali rekli su nam da su danima gledali Lastovo kako se „muči“ sa spuštanjem rampe prilikom pristajanja.

image

Rampa trajekta Lastovo priklještila je mornare

Damir Skomrlj/Cropix

U nedjelju, netom prije pogibelji mornara, rampa je bila podignuta u luci u Malom Lošinju jer se, po svoj prilici, pokušalo ustanoviti u čemu je problem.

- Oni su pokušavali popraviti rampu, nešto je zapinjala. Vidio sam tu rampu i prije da zapinje - rekao nam je jedan od svjedoka.

Bilo je to oko 15.10 sati, sat vremena prije nego što su trebali početi s ukrcajem automobila da bi isplovili u 16.30. U jednom trenutku rampa je iznenada poklopila zapovjednika stroja i dva kormilara koji su stajali ispod nje, ostavši na mjestu mrtvi, a zahvatila je i teško ozlijedila časnika palube koji je pao u more.

image

Rampa trajekta Lastovo priklještila je mornare

Damir Skomrlj/Cropix

Prema neslužbenim informacijama, nekoliko sekundi prije nesreće kapetan je upozoravao noštroma zašto nije učvrstio podignutu rampu klinovima. Nakon nesreće, noštromo je završio u bolnici, na odjelu psihijatrije, zbog šoka. Inače, stari kapetan Lastova Milo Sršen pred osam dana otišao je u mirovinu, a zamijenio ga je novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2024 11:24