17 GODINA BORBE

Javio nam se vlasnik nekretnine kod Visa koju okupira notorni ugostitelj: ‘Provalio je još 2007. i oteo mi kuću!‘

‘Slavić je tu gradio kao da je sve njegovo, postavljao je glamping šatore na državnom zemljištu bez ikakve dozvole‘, kaže Ivan Pavičević

Ivan Pavičević i Andro Slavić

 Cropix

Ugostitelj Andro Slavić s otočića Budikovca ne samo da je sa svojim poslovnim partnerom zauzeo državno zemljište, pomorsko dobro i godinama zarađuje od turizma nego i kuću u kojoj živi i drži u njoj nelegalan restoran odbija vratiti njezinim vlasnicima.

- Taj se restoran nalazi u mojoj kući i Slavić ga drži nelegalno više od petnaest godina. Andro Slavić u moju je kuću provalio 2007. godine. Prijavio sam ga i obavijestio policiju u Visu i Splitu, Građevinsku inspekciju, Sanitarnu inspekciju te Sektor za organizirani kriminal PU splitsko-dalmatinske. Kaznene prijave dostavio sam i USKOK-u i splitskom Državnom odvjetništvu, a obraćao sam se tijelima progona i u Zagrebu. Nitko nije reagirao, kao ni ostale državne službe i institucije, počevši od Porezne uprave, Hrvatskih šuma do Lučke kapetanije - govori Ivan Pavičević, dodajući da su se njegove prijave odnosile na bespravnu gradnju, devastaciju prirode u geoparku, zlouporabu položaja i ovlasti te već 17 godina vodi borbu za svoju kuću.

Gradio kao da je njegovo

- Slavić je tu gradio kao da je sve njegovo, postavljao je glamping šatore na državnom zemljištu bez ikakve dozvole ili koncesije, betonirao mulet nasred plaže, ruši mi kuću pa je nadograđuje, širi se, gradi dodatne objekte po otoku, i to sve na državnom zemljištu. Dugo je trajao i upis vlasništva nad tom kućom koja mi je darovana i tek sam se 2019. i službeno upisao kao vlasnik. Nije teško objasniti zašto je sve trajalo punih sedamnaest godina kad se zna da su se tu kod Slavića gostili i suci koji su radili na mojem predmetu, a i policija iz Visa, koja zna za sve moje prijave protiv Slavića - govori Pavićević, koji je 2021. godine pokrenuo tužbu za deložaciju i iseljenje Andre Slavića. Tvrdi kako Slavić s njim nema ugovor o najmu niti ima koncesiju, ali i da nema ni minimalne tehničke uvjete za rad s obzirom na stanje s kanalizacijom i WC odvodima u restoranu, zbog čega se fekalijama zagađuje otok.

- Taj proces još traje iako sam ja stvarni i uknjiženi vlasnik. U priči se u ljeto 2021. godine odjednom pojavio i poduzetnik Josip Mijić, vlasnik Građe Solin, koji je otvorio firmu Park Budihovac d.o.o. i govori mi da je sve što je napravljeno na otoku od sada njegovo te od mene traži 700.000 eura da iziđe iz moje kuće, kao i iz ostalih protupravno izgrađenih lokala i objekata koje je sagradio - tvrdi Pavićević.

Uzvratna tužba

Potom je dvojac uzvratio tužbom, ali u cijelu priču ipak su se uključile institucije, pa je protiv Slavića i Mijića Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nedavno podiglo optužnicu zbog bespravne gradnje na otočiću te su državni inspektori ovih dana zapečatili objekte. Prema optužnici, oni su bili zauzeli devet parcela na otoku, i to sve u vlasništvu RH, te su devastirali, kako tvrdi Odvjetništvo, više od 100 tisuća četvornih metara, odnosno 32,22 posto katastarske površine Budikovca. Ali, ni to ih očito nije spriječilo da ove sezone opet otvore ugostiteljske objekte za koje očito nemaju sve dozvole. Inspektori su u srijedu bili na očevidu te su izdali zabranu rada, ali u četvrtak, kad su se pojavili u kontroli, objekt je i dalje radio i usluživao goste. Stoga su ga zapečatili i postavili traku, no objekt je nastavio s radom u subotu. Na pečatu je istaknuto upozorenje da je skidanje i povreda službenog pečata i znaka kazneno djelo, pa ga očito nisu skinuli nego prekrili.

Također, kako neslužbeno doznajemo, bit će izdana prekršajna prijava te sve sankcije koje idu uz to. Inspektori su zapečatili i skladište te nekoliko stolova i stolica u kući u kojoj je večer prije ugostitelj Slavić posluživao večeru. Riječ je o restoranu koji je na otoku držao i vodio Slavić, 78-godišnji bivši pomorski časnik "koji se u jednom trenutku svojeg života opredijelio za drugu strast - kuhanje", a o čijem je ugostiteljstvu 2019. godine pisao i prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana. Međutim, Jutarnji list je nedavno pisao o Slaviću, koji je u medije dospio i kad je u tom nelegalnom restoranu ugostio predsjednika Zorana Milanovića, te o njegovu partneru koji pak na plaži ima ugostiteljski objekt i tom smo ga prilikom kontaktirali.

- Zar mislite da se tresem od optužnice koja nije osnovana - počeo je tada razgovor Slavić kojeg smo dobili na telefon.

- Pa tko danas nema kaznenu? Svi je imaju, osim onih koji su u HDZ-u - dodao je.

- Odvjetništvo za vas traži zatvorsku kaznu - konstatirali smo u tom telefonskom razgovoru.

- Zar vi mislite da se bojim zatvora? Pa što je meni zatvor, meni je to odmor. Ostavit ću im ovce, koze, a kuću dotad čuvam za državu - izjavio je tada Slavić.

Kakve to dozvole ima?

Njegov partner, kako doznajemo, ima dozvolu za držanje kioska, a ne za usluživanje na oko 300 četvornih metara plaže. U prijašnjoj optužnici se, naime, navodi da su Slavić i Mijić od 2014. do 2021. godine "bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu države, i to gradnjom povezanom s devastacijom zaštićenog prirodnog krajolika, obavljali turističku djelatnost unutar 100 metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području izvan građevinskog područja, suprotno odredbama prostornog plana Grada Visa, bez pravomoćne građevinske dozvole na lokaciji Podstražje, dijelu Unescova globalnog geoparka Viški arhipelag, a gradnjom su obuhvatili 101.939 četvornih metara ili 32,22 posto otoka".

Međutim, ovaj vikend, unatoč pečatu inspektora i traci, kiosk koji drži Josip Mijić, vlasnik građevinske tvrtke Građa Solin, nastavio je s radom. Na videu koji su nam poslali naši izvori vidi se kako ljudi kupuju u kućici i koriste inventar lokala koji nema koncesiju za držanje stolova, stolica i suncobrana na pomorskom dobru. Također doznajemo da su traku koju je postavio Inspektorat prekrili "nekom daskom" kako ne bi bila baš vidljiva i nastavili usluživati. Neslužbeno doznajemo da ta kućica ima dozvolu za usluživanje sa šanka, ali ne i za konobarenje, kao ni za spomenute stolice i stolove. Međutim, to što lokal radi na pomorskom dobru, odnosno drži stolice i stolove te suncobrane, u ingerenciji je Carinske uprave. Isto tako pokušali smo doći i do gradonačelnika Visa Ive Radice, ali do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na pozive i poruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2024 14:35