SAMO KOD NAS

Javna nabava u Hrvatskim šumama poništena zbog bizarnog zahtjeva: ‘Čaša za olovke previsoka je 3 mm‘

Osim toga, Hrvatske šume moraju moraju tvrtki Ingpro nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 1320 eura

Ilustracija

 Nerijus Liobe/panthermedia/profimedia/Nerijus Liobe/panthermedia/profimedia

Sredinom svibnja Hrvatske šume raspisale su javnu nabavu procijenjene vrijednosti 90 tisuća eura bez PDV-a kojom je trebao biti odabran dobavljač za uredski pribor. U srpnju je na temelju kriterija cijene i utjecaja na okoliš, odabrana ponuda Makromikro grupe koju je naposljetku Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništila zbog bizarnog razloga - visine čaše za olovke koja je odstupala 3 milimetra.

Naime, nakon raspisivanja javne nabave zaprimljene su tri ponude: Makromikro grupe od 60.240 eura, Narodnih novina od 64.216 eura i Ingproa od 73.170 eura (sve bez PDV-a). Hrvatske šume prema zadanim kriterijima odabrale su ponudu Makromikro grupe na što se Ingpro žalio DKOM-u.

Žalili su se na ponudu pojedinih stavki, od tipfelera kod naziva ljepila do veličine spirala za uvez. Sve je te navode DKOM odbacio kao neosnovane, osim one za visinu čaše za olovke koja je usvojena te je zbog nje poništena odluka o odabiru.

- Pod stavkom troškovnika tražena je čaša visine 97 mm, a odabrani ponuditelj je ponudio čašu visine 100 mm. Iz traženog opisa stavke 22. troškovnika razvidno je da je visina čaše propisana bez mogućnosti odstupanja, dok je odstupanje dozvoljeno isključivo za promjer čaše. Dakle, odabrani ponuditelj je ponudio čašu koja ne udovoljava traženju dokumentacije o nabavi u odnosu na traženu visinu čaše - stoji u rješenju.

Zbog odstupanja od 3 milimetra cijeli je postupak vraćen Hrvatskim šumama te su ga dužni ponoviti. Osim toga, Hrvatske šume moraju moraju tvrtki Ingpro nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 1320 eura. Na odluku nemaju pravo žalbe, ali mogu pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.

Ingpro je u žalbi naveo da je prema troškovniku tražena čaša trebala biti visine 97 mm, promjera 85-95 mm u crnoj ili srebrnoj boji, te da je odabrani ponuditelj za tu stavku ponudio čašu visine 100 milimetara. Hrvatske šume navele su kako čaša Makromikro grupe u cijelosti udovoljava zadanim uvjetima jer je troškovnikom dozvoljeno odstupanje +/- pet milimetara za obje dimenzije - visinu i promjer - pa se zato i navod o dozvoljenom odstupanju nalazi iza specifikacija te dvije dimenzije.

U očitovanju na žalbu Makromikro grupa je navela da je netočna tvrdnja žalitelja da je oznaka Ø oznaka za promjer jer se radi o oznaci za prazan skup i smatra da nejasan opis artikla u dokumentaciji o nabavi ne smije ići na štetu ponuditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 13:13