PULSKI KORZO

Jedan od simbola Pule konačno će dobiti novi izgled: ‘Maknut ćemo terase, posaditi 40 novih stabala‘

Radovi bi trajali dvije godine, a pulsku gradsku upravu stajat će oko 11,5 milijuna eura.

Idejno rješenje projekta pulskih Giardina

 Grad Pula

Krajem idućega ljeta trebalo bi početi dugoočekivano uređenje srca Pule - šetališta Giardini, pulskog korza. Radovi bi trajali dvije godine, a pulsku gradsku upravu stajat će oko 11,5 milijuna eura.

U komunalnoj palači danas je predstavljeno idejno rješenje projekta kojega je izradio zagrebački 3LHD, a prezentacija je privukla veliku pažnju. Ne treba ni čuditi s obzirom na to da se uređenje Korza čeka već dugo, obećavala ga je još IDS-ova vlast, a u međuvremenu je počela i sječa onih stoljetnih ladonja koje su zbog starosti i bolesti trebale biti uklonjene. No, to nije izazvalo pozitivne reakcije u javnosti. Novim projektom postojeća će se stabla ladonje zadržati, te će se posaditi još kako bi se vratio izvorni drvored iz doba Austro-Ugarske koji je brojao čak 108 stabala ladonje u centru grada.

image

Idejno rješenje projekta pulskih Giardina

Grad Pula

- Gotovo cijeli moj gradonačelnički mandat bavimo se projektom Giardina, razgovarali smo sa svim dionicima projekta. Drago mi je da Giardini ostaju zelena oaza, simbol i dio povijesti grada. Projektom je predviđena sadnja 40 novih stabala, čime će se dostići brojka od ukupno 108 stabala. Usporedbe radi, na Giardinima je srušeno 10 stabala. Giardini su naš dnevni boravak, bitno je da obnovimo taj prostor. Nakon izrade idejnog projekta, krećemo s izradom glavnog, a uređenje Giardina financirat ćemo dijelom iz proračuna, a dijelom iz kredita - rekao je pulski gradonačelnikom Filip Zoričić.

image

Filip Zoričić i arkitekt Saša Begović

Goran Sebelic/Cropix

Saša Begović iz Studija 3LHD rekao je da će sadašnji asfalt na Giardinima zamijeniti dvije vrste popločenja - lokalni bijeli i i sivi kamen. ​S prostora će se maknuti ​kiosci, sva postojeća urbana oprema koje će se zamijeniti novom i ujednačenom, a novost će biti to da će se ugostiteljske terase pomaknuti sa sadašnjih pozicija kraj same "crvene zgrade", jer trenutno priječe da po potrebi zgradi pristupe vatrogasna vozila i hitna pomoć.

- Čuvanje i afirmacija drvoreda bila je naša osnovna ideja. Trenutno na Giardinima imamo neke neprimjerene detalje kao što su ugostiteljske terase koje treba dovesti u red. Terase su "naselile" tu zelenu zonu, što smatramo neprihvatljivim. Tu imamo kakofoniju svega - nemamo jednu vrstu koševa za smeće, nego više njih. Imamo različita popločenja, svakakve kioske, povijesne stvari koje se u svemu tome gube, nekoliko vrsta klupa. Ideja je da se prednost da pješacima - istaknuo je Begović.

image

Idejno rješenje projekta pulskih Giardina

Grad Pula
image
Goran Sebelic/Cropix

Na novopopločeni trg postavile bi se nove terase i tende, rasvjeta koju je specijalno za Giardine dizajnirao pulski dizajner svjetla Dean Skira, klupe i ostala oprema. Isto tako, posebno bi se istaknule gradske zidine koje su trenutno na Giardinima neprimjetne, a prostor ispred "crvene zgrade" popločio bi se crvenim pločicama, kako je to i bilo originalno.

Usto, predstavljeno je i uređenje dvaju novih trgova oko samih Giardina - jedan ispred zgrade Fine, a drugi ispred staroga kina.

Na trgu kod Fine, koji ne bi služio više samo za parkiranje i promet, uz formiranje njegove nove plohe i korigiranog smjera prometa, postavila bi se umjetničko-prostorna instalacija koja bi kroz elemente vode, svjetla i zvuka tijekom dana nudila povremeni senzorni doživljaj korisnicima javnog prostora.

Bila bi posvećena Hermanu Potočniku Noordungu, koji je rođen u Puli na kraju 19. stoljeća i koji u Puli nema svoj spomenik. Ta bi instalacija bila svojstvena posveta jednom od osnivača moderne astronautike. Na trgu kod starog kina planira se pak značajno povećanje plohe ispred nekadašnjeg kina, čime bi se omogućila zona za povremeno okupljanje i organizaciju raznovrsnih manifestacija. Taj bi se prostor također ozelenio, ali nižim raslinjem. Cijeli promet kroz Giardine bi bio usporen.

Inače, zbog specifičnosti zahvata, s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini te prostoru koji krasi iznimno vrijedan zeleni fond, u zadnje vrijeme odrađene brojne aktivnosti uključujući pregled zdravstvenog stanja stabala i istražno-arheološko istraživanje, ali i brojni sastanci s predstavnicima Ministarstva kulture i medija - kako Konzervatorskog odjela iz Pule tako i predstavnika Uprave za zaštitu kulturne baštine.

image

Saša Begović

Goran Sebelic/Cropix
image

Gradonačelnik Filip Zoričić.

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 15:14