U BLOKADI 60 DANA

Jedna od najstarijih tvrtki u Hrvatskoj odlazi u stečaj: ‘Više nemamo izbora‘

Nadzorni odbor s tri glasa ‘za‘ i dva ‘protiv‘ dao je suglasnost Upravi Varteksa da se pokrene stečaj tvrtke

Proizvodni pogon tvornice Varteks

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varaždinska tekstilna tvrtka Varteks, koja je u blokadi već gotovo 60 dana, odlazi u stečaj, a predsjednik Uprave Karlo Koprek, rekao je u subotu kako će odluku o tome hoće li se otvaranje stečaja ubrzati ili će se dogoditi automatizmom, donijeti radnici te je najavio sastanak u ponedjeljak.

Nadzorni odbor varaždinske tekstilne tvrtke Varteks u petak je, s tri glasa ‘za‘ i dva ‘protiv‘, dao suglasnost Upravi Varteksa, odnosno njezinom jedinom članu Karli Kopreku, da se pokrene stečaj tvrtke.

Predsjednik Uprave Varteksa Koprek objasnio je za Hinu kako Nadzorni odbor ne donosi odluku o podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja, nego Uprava ili FINA-a, dok Nadzorni odbor daje samo suglasnost Upravi da pokrene taj postupak, ako tako odluči.

„Varteks je s nadolazećim ponedjeljkom već preko 60 dana u blokadi, tako da više nema ni izbora. Nakon 60 dana blokade, FINA u određenom trenutku automatski podnosi zahtjev za otvaranjem stečajnog postupka”, dodao je Koprek.

Kaže kako bi radnici, ukoliko bi se čekalo da FINA provede postupak, u sljedećih mjesec, dva ostali bez primanja.

„Ja sam predložio Nadzornom odboru da se odobri pokretanje stečaja što prije i da ga pokrenemo sami, budući da smatram kako je to sada u najboljem interesu radnika i društva Varteks, kako radnici u međuvremenu ne bi ostali bez prihoda i kako ne bi izgubili cjelokupnu maloprodajnu mrežu”, izjavio je predsjednik Uprave Koprek.

Kaže i da bi nakon što bi se otvorio stečaj, Varteks ponovno od tih prihoda mogao redovito plaćati najmove prostora, plin, struju, plaće, ali i sve ostale troškove.

„Iako sam dobio potrebno odobrenje Nadzornog odbora, još ne namjeravam donijeti takvu odluku i podnijeti zahtjev, dok s radnicima ne popričam o svim aspektima te odluke i dok zajedno ne donesemo odluku koja je u njihovom najboljem interesu”, tvrdi Koprek.

U ponedjeljak sastanak sa zaposlenicima Varteksa

Kazao je i da će se sastanak s radnicima, kojih je u Varteksu trenutno 549, održati u ponedjeljak te da Uprava Varteksa neće pokretati stečaj ukoliko radnici ne budu s time suglasni. A u slučaju njihove suglasnosti, zahtjev će pokrenuti tijekom idućeg tjedna.

Koprek je objasnio i kakva će biti sudbina radnika u slučaju stečaja.

„Oni radnici s kojima bi stečajni upravitelj raskinuo ugovore o radu, imali bi pravo na polovicu otpremnina koje bi osigurala Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT, čiji je osnivač Republika Hrvatska), dakle u visini tri plaće za veći dio radnika, a nakon toga na naknade s burze u visini 70 posto plaće”, kazao je Koprek.

Istaknuo je da je namjera pokušati zadržati dio radnika Varteksa i nastaviti proizvodnju u smanjenom opsegu, pa kasnije ponovno zapošljavati radnike koji bi inicijalno ostali bez posla, nakon što bi se Varteks reorganizirao.

„Zbog toga nam je želja očuvati maloprodaju kako bi stečajni upravitelj imao prihode u stečaju koji bi mogli biti temelj za nastavak poslovanja”, zaključio je Koprek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 17:02