‘GNJUSNO I NELJUDSKI‘

Jedna Penavina izjava o Ćipi je prošla potpuno ispod radara; Radić: ‘Skandalozno! A i ako će provjeravati Penavu...‘

Što to znači, da heroji Domovinskog rata smiju krasti, pa kakva je to poruka? - kaže kandidat za predsjednika DP-a Mario Radić

Kandidati za predsjednika Domovinskog pokreta: Mario Radić i Ivan Penava

 /Cropix

Kampanja za izbor novog predsjednika Domovinskog pokreta pretvorila se u totalni rat dviju frakcija predvođenih predsjednikom DP-a Ivanom Penavom i zamjenikom predsjednika stranke Mariom Radićem.

Penava je jučer u razgovoru s reporterom Nove TV Hrvojem Krešićem svog rivala optužio da se ponaša kao neprijatelj Hrvatske te da je Radićev napad na Stipu Mlinarića (koji se kandidirao za Penavinog zamjenika na ovim stranačkim izborima) "gnjusan" čin.

Podsjetimo, Radićev je brat podnio kaznenu prijavu u kojoj se tvrdi da je Stipo Mlinarić iz udruge Centar dr. Ivana Šretera za kulturu sjećanja na žrtve ratova i poraća, kojoj je Mlinarić na čelu, izvukao oko osam tisuća eura (petstotinjak mjesečno).

- Penavina jučerašnja izjava za Dnevnik Nove TV naprosto je skandalozna. Kaže on: Pa što ako je uzeo neke novce!? I da se kolege ne prijavljuje. Što to znači, da heroji Domovinskog rata smiju krasti, pa kakva je to poruka? - rekao je za Jutarnji list kandidat za predsjednika DP-a Mario Radić.

- (Prijava protiv) heroja Domovinskog rata i vukovarskog branitelja, koji je dao cijelog sebe da nadoknadi ono što država nije, da istraži ratne zločine i otkriva masovne grobnice ... I onda ovo doživjeti od člana DP-a koji se naziva domovincem, domoljubom, meni je to gnjusno. Očekivao bih to od neprijatelja Hrvatske, ali ne od nekog tko se smatra domoljubom i članom Domovinskog pokreta - rekao je Penava jučer u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje kolege Krešića je li s Mlinarićem razgovarao o kaznenoj prijavi i optužbi da je Mlinarić iz udruge izvlačio novac, Penava je rekao da je s njim i "danas bio skupa u kombiju".

- Nabacivati se blatom na heroja, i to sada, u vrijeme unutarstranačkih izbora ... Sve to skupa nije istina. Ali pitajmo se malo, i da je istina, pričamo o nekih petsto eura. I da je istina, biste li vi prijavili, kao Hrvat, nekoga tko to radi ... Tko radi nešto što država nije ... Biste li to napravili tjedan dana pred unutarstranačke izbore? Znači odvratno, nema druge riječi za to. Zločesto, neljudski, zašto se to radi? Da zaustave dobre stvari koje je Mlinarić napravio sa svojom udrugom u otkrivanju ratnih zločina - rekao je Penava.

Gostovanje na Novoj TV iskoristio je i da bi još jednom aludirao na to da je Radić čovjek vrlo sumnjive prošlosti koji je zbog straha da se to otkrije odustao od ulaska u Vladu.

- On se u posljednjim danima pregovora sam isključio (iz razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem o sastavljanju nove Vlade). Kad se povukao od odgovornosti za mjesto ministra demografije, za što smo ga svi svesrdno podržavali, nikad nam nije zapravo objasnio zašto se povukao. Ali ono što svi pretpostavljamo jest da se uplašio određenih sigurnosnih provjera koje svaki ministar mora proći, ali o tome neka priča gospodin Radić - rekao je Penava.

Danas mu je stigao Radićev odgovor u kojem poziva "sve institucije" da naprave sigurnosne provjere za obojicu.

- Evo, ovim putem javno pozivam sve institucije da naprave sigurnosnu provjeru za mene. Isto tako neka sigurnosnu provjeru naprave i za Ivana Penavu. Kod mene nema ničega, a Penavi bi vjerojatno nešto našli. Druga stvar, ta njegova teza da sam se povukao (iz razgovora o raspodjeli ministarskih mjesta u novoj Vladi, nap. a.) navodno zato što sam se plašio sigurnosne provjere je smiješna. Uostalom, neka provjeri što piše u zakonu. Ministri, naime, uopće ne podliježu sigurnosnim provjerama. Mogao je to pitati Zorana Milanovića, to je njegov zakon - rekao je kandidat za novog predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:22