AFERA KOLUMNA

Josipović brani Pilsela: Može pisati što želi jer nije savjetnik

Drago Pilsel, analitičar u Uredu predsjednika, objavio je kolumnu punu nepristojnih izraza. Analitičari i profesori osudili neprimjeren rječnik pisca predsjednikovih govora
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Ovakvi istupi ljudi koji rade u Uredu predsjednika ne bi se smjeli događati i štete imidžu predsjednika Ive Josipovića - stav je političkih analitičara o kolumni koju je Drago Pilsel , analitičar u Ured predsjednika Ive Josipovića, objavio na jednom portalu.

U svojoj kolumni u kojoj piše upravo o kolumnistima Pilsel koristi slobodniji rječnik i izraze koji, slažu se naši sugovornici, nisu uopće primjereni javnom istupanju.

Loše objašnjenje

Pilsel primjerice u nekim dijelovima kolumne piše: “na tržištu p.......a sačuvati Božić”, “da ničija j...a ne diramo”, “em te j..e”. Profesori s Fakulteta političkih znanosti s kojima smo razgovarali jednoglasni su u ocjeni kako je takav rječnik potpuno neprimjeren, a situacija je još gora kad dolazi od nekoga tko radi u Uredu predsjednika.

Prof. Marijana Grbeša tvrdi kako je rječnik u Pilselovoj kolumni nepristojan i agresivan.

- A čak bih mogla reći da u se u nekim dijelovima kolumne može iščitati i govor mržnje - ističe Grbeša. Međutim, takav istup svog zaposlenika u Uredu predsjednika, gdje Pilsel radi kao analitičar te je zadužen i za pisanje predsjedničkih govora, nisu očigledno shvatili preozbiljno niti su od toga željeli raditi problem.

- Stajališta iznesena u kolumni Drage Pilsela ne održavaju ni u kojem smislu stavove Ureda predsjednika, nego su isključivo osobno stajalište autora. Drago Pilsel nije savjetnik predsjednika, nego zaposlenik stručne službe Ureda predsjednika - bio je jedini komentar Pantovčaka.

To nisu dvije osobe

Analitičari upozoravaju da se u ovom slučaju nikako ne može koristiti argument da Pilselovi stavovi ne održavaju stav Ureda. - Nije Drago Pilsel koji radi u Uredu predsjednika jedna osoba, a Drago Pilsel koji piše kolumnu netko drugi. I zato mora voditi računa o istupima - kaže Grbeša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:27