GOST KOD STANKOVIĆA

JOSIPOVIĆ 'Možda je Karamarko formalno i povrijedio propise, no mislim da je priča s Mercedesom prenapuhana'

 Neja Markičević/CROPIX

Gost ovotjedne emisije Nedjeljom u 2 na HTV -u bio je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović.

Između ostalog, rekao je da bi on kao premijer imao periodične sastanke s oporbom. 'Društvo u kojem nema dijaloga nije demokratsko', prokomentirao je Josipović pismo koje je prije nekoliko dana šef HDZ-a Tomislav Karamarko poslao premijeru i šefu SDP-a Zoranu Milanoviću.

Za prosvjed branitelja u Savskoj kaže da je politički motiviran.

Upitan nije li i on na tragu populizma dobio izbore, govoreći da je primjerice neprihvatljivo da građani rade u nekim tvrtkama za 2.000 kuna, odgovorio je da 20 mjera koje je predlagao - Vlada nije prihvatila. 'Kod Vlade postoji strah od predsjedničke institucije', dodao je.

Govoreći o skorom osnutku nove stranke, kaže da će u njoj biti i ljudi koji nisu nikada bili u politici. Spreman je na suradnju sa svim strankama koje budu za reforme kakve njegova stranka predlaže, pa i Radnička fronta, primjerice.

Osnivanje nove stranke ga, kaže, nije puno koštalo. 'U našem slučaju koštalo je vrlo malo, više-manje je sve na volonterskoj osnovi. Tražit ćemo sponzore, računam na one koji su mi pomagali u predsjedničkoj kampanji', rekao je.

Govoreći o konkretnim ciframa, na pitanje koliko će ga koštati osnivanje nove stranke, kazao je kako najam dvorane stoji dvije do tri tisuće kuna, tu su i troškovi za pozivnice, internet... 'Sada smo tek na početku, osnivamo stranku, nakon toga ide osnivanje mreže - i to će koštati, skupljat ćemo donacije', dodaje.

Kaže da donaciju poduzetnika Roberta Ježića neće vratiti, jer u vrijeme kada je primljena nije bilo ništa problematično ni nemoralno. 'U vrijeme kad je Ježić davao donacije brojnim ljudima, nitko nije imao na to primjedbi', objašnjava.

Prokomentirao je i istup Tomislava Karamarka u nedavnom intervjuu za tjednik Globus. Njegove Izjave o lustraciji i obračunu s crvenim vragovima smatra neprihvaljivima. Sebe, kaže, doživljava 'možda kao anđela', a ne kao vraga. 'Najveći broj bivših komunista bio je u HDZ-u, pa me zanima hoće li s lustracijom početi tamo', kaže Josipović.

Kaže da u priči s Mercedeseom i Karamarkom treba ispitati je li riječ o slučaju gdje je Karamarko koristio auto tvrtke, u formalnom smislu, kaže on, možda i jest povrijedio propise o sprečavanju sukoba interesa, no misli da je cijela priča ozbiljno prenapuhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:01