ŠEF DRŽAVE U POŽEGI

Josipović: Neki drugi političari pobijedit će one koji su opljačkali Hrvatsku

'Mislim da bi dolazak predsjednika Tadića u Vukovar bio vrlo jaka, simbolična gesta i ja je pozdravljam'
 Željko Mužević / CROPIX

POŽEGA - Dobro nam je poručio general Crnjac, danas je mnogi osmjeh nestao s lica naših građana. Kao što ste vi znali pobijediti one koji su htjeli uništiti Hrvatsku, tako će neki drugi političari, neki drugi ljudi, pobijediti one koji su opljačkali Hrvatsku, koji su skinuli osmjeh s lica naših građana. Dođi će bolja vremena, vratit će osmjeh na lica građana, ali zato moramo dobro i pošteno raditi i u politiku uvesti jednu riječ-odgovornost - kazao je predsjednik RH Ivo Josipović u Požegi gdje je otvorio 15. Državno sportsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH.

- Mislim da bi dolazak predsjednika Tadića u Vukovar bio vrlo jaka, simbolična gesta i ja je pozdravljam. Datum se ne zna, o tome još razgovaramo i mislim da će to biti važan trenutak u razvoju naših odnosa - rekao je šef države i dodao: - Dobro je da Hrvatska jača svoje odnose sa susjedima, da sanira strašne posljedice rata, a to je moguće samo kroz suradnju.

Kada je riječ o registru branitelja predsjednik je naglasio kako je inicijativa o njegovom objavljivanju stala jer Vlada smatra da to ne treba učiniti.

- Osobno i dalje mislim da registar branitelja treba na odgovarajući način objaviti. To, po ispitivanju javnog mijenja, želi i najveći broj građana, pa čak i sami branitelji. Negdje oko 80 posto se izjasnilo da žele objavu - kazao je Josipović napominjući kako treba uvjeriti Vladu da promijeni svoje mišljenje.

S predsjednikom se slaže i general-pukovnik u mirovini, Đuro Dečak - predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, koji je rekao kako nema mandat govoriti u ime Udruge, ali njegovi se podatci uvijek mogu javno objaviti.

- Svaki pošteni hrvatski branitelj nema se čega sramiti. No, to je stvar politike i Vlade - kazao je Dečak koji je komentirao i mogući posjet srbijanskog predsjednika Vukovaru.

- Osobno smatram da još nije vrijeme da predsjednik Tadić dođe u Vukovar jer on do sada niti jednom svojom gestom nije tražio oprost za ono što su četnici napravili na prostoru Hrvatske. Predsjednik Ivo Josipović, nakon što je otvorio igre branitelja, položio je vijenac ispred spomen obilježja braniteljima u Požegi, te ispred biste prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 09:29