TRADICIONALNI DOMJENAK

JOSIPOVIĆ ' Neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji teret, a to su mržnja i netolerancija'

Zagreb, 060115.Novinarski dom, Perkovceva 2.Povodom Bozica, kojeg pravoslavni vjernici prema julijanskom kalendaru slave sutra, Srpsko narodno vijece organiziralo je tradicionalni prijam kojem su nazocili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanovic te predsjednik Republike Ivo Josipovic.Ovom prigodom urucene su i nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija.Na fotografiji: zagrebacki mitropolit Porfirije Peric, Josip Leko, Ivo Josipovic.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Tradicionalnom domjenku Srpskog narodnog vijeća (SNV) povodom pravoslavnog Božića u Hrvatskom novinarskom domu ove je godine prisustvovao cijeli državni vrh uključujući premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leku i predsjednika RH Ivu Josipovića.

- Hrvatska nikad ne bi bila u znanosti, kulturi, politici pa i u svojoj povijesti ovo što jest da nije bilo njezine srpske zajednice - rekao je predsjednik Josipović koji se na domjenku SNV-a pojavio prvi put nakon tri godine.

- Nažalost, svjedoci smo kako neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji teret, a to je mržnja i nevoljkost da se onoga koji je nešto malo drugačiji prihvati kao jednakopravnoga. Zato mi koji smo u politici imamo najveću obvezu čuvati društvo od tog tereta mržnje i netolerancije - rekao je Josipović, a njegove su riječi okupljeni pozdravili pljeskom, navodi Hina.

- Vrijednost određenim idejama te određuje. Dok sam u politici, bit ću odan vrijednostima pravde, jednakosti, slobode i prava nacionalnih manjina u zemlji koja će izaći iz krize kao što to sada pokazuje naznake - naglasio je premijer Zoran Milanović.

Domaćin domjenka i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac u svom je govoru istaknuo kako je protekle godine u Hrvatskoj osim tereta ekonomske krize pojavio se dodatni teret koji se prelio i na ovu godinu.

- U Hrvatskoj je 2014. godine došlo do porasta netoleracije, riječi mržnje i bijesa - upozorio je Pupovac. Istaknuo kako SNV u 2015. godinu ulazi prisjećajući se dviju značajnih osoba: Vojina Bakića, velikog hrvatskog kipara srpskog porijeka, i engleskog filozofa Johnea Lockea koji je krajem 17. stoljeća napisao glasovito “Pismo o toleranciji” u kojemu se nužnost odvojenosti Crkve od države obrazlaže potrebom religiozne tolerancije.

Na domjenku je govorio i Porfirije Perić, novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije. Perić je sredinom srpnja prošle godine zamijenio dugogodišnjeg mitropolita Jovana Pavlovića, koji je preminuo u proljeće 2014. godine.

Pozdravne govore održali su i predsjednik Sabora Leko, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i Mladen Ivanović, predsjedavajući Predsjedništva BIH. Na domjenku nije bilo Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, ni HDZ-ove presjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Umjesto njih najveću oporbenu stranku predstavljao je Miro Kovač, voditelj predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon službenih govora gosti su tradicionalno lomili česnicu - pogaču u obliku kolača unutar koje je jedan novčić. Po narodnoj predaji onaj tko odlomi komad česnice s novčićem imat će sreće cijele te godine. Zanimljivo, novčić je u svom komadu pogače našao predsjednik Ivo Josipović.

Neja Markicevic / CROPIX
Zagreb, 060115.Novinarski dom, Perkovceva 2.Povodom Bozica, kojeg pravoslavni vjernici prema julijanskom kalendaru slave sutra, Srpsko narodno vijece organiziralo je tradicionalni prijam kojem su nazocili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanovic te predsjednik Republike Ivo Josipovic.Ovom prigodom urucene su i nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija.Na fotografiji: Nenad Stazic, Josip Leko, Ivo Josipovic, Vesna Kusin, Luciano Mose Prelevic.Ivo Josipovic iz bozicne pogace izvukao je novcic.Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ni Kolinda ni Karamarko nisu došli

U ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na domjenku je bio vanjskopolitički tajnik stranke Miro Kovač, koji je novinarima nakon domjenka prenio čestitke Karamarka i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović pravoslavnim vjernicima.

Na pitanje prepoznaje li se HDZ u upozorenjima na netoleranciju govornika na SNV-ovu domjenku Kovač nije odgovorio, a upitan zašto u Novinarskom domu nisu Karamarko i Grabar Kitarović odgovorio je: "Kampanja".

Inače, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u utorak je svim pravoslavnim vjernicima uputio čestitke u povodu Božića prema julijanskom kalendaru.

"Svim vjernicima koji Kristovo rođenje slave prema julijanskom kalendaru, u ime Hrvatske demokratske zajednice i u svoje osobno ime od srca želim sretan i blagoslovljen Božić. Želim vam da provedete Božić i božićne blagdane u ozračju obiteljskog zajedništva, mira, ljubavi i razumijevanja.

Neka ovaj dan unese radost i nadu u vaše obitelji, vaše domove i cijelu našu zajedničku domovinu Hrvatsku. Neka vam Nova 2015. godina donese zdravlje, sreću, ljubav i osobno zadovoljstvo", navodi Karamarko u čestitki. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:39